Palmer optužio Dodika da blokira sve što bi vodilo napretku BiH

Matthew Palmer je poručio da će Milorad Dodik ostati pod sankcijama SAD-a sve dok ne promijeni ponašanje (EPA)

Specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer opisao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kao “glavnu prepreku” provođenju bilo kakvih reformi u toj državi.

Tokom saslušanja o stanju na Zapadnom Balkanu na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u američkom Senatu, održanom u srijedu u Washingtonu, Palmer je rekao da je Dodik glavni kočničar napora da se u Bosni i Hercegovini uspostavi nova vlast i nastave provoditi reforme, prenosi Hina.

“Sada radimo na kompromisu i uspostavi Vijeća ministara. Pokušavamo izvršiti pritisak i da se pošalje [u sjedište NATO-a u Briselu] Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), ali je glavna prepreka tome Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka. Pritom moram istaći da ANP nije članstvo u NATO-u, nego dio procesa reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u [bh. entitetu] Republici Srpskoj nego za poziciju u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Palmer pred američkim senatorima.

Dodik: ‘Radim ono što je rekao Trump’

Komentirajući taj istup za medije u RS-u, Dodik je u četvrtak optužio Palmera da “širi neistine o stanju u Bosni i Hercegovini” te naveo da su to činili i drugi američki diplomati zaduženi za regiju.

Rekao je da bi Palmer morao bolje slušati Donalda Trumpa, odnosno shvatiti značenje izjave sadašnjeg predsjednika SAD-a da “budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama”.

“Јa ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Tramp”, kazao je Dodik, objavila je Hina, pozivajući se na Radio-televiziju RS-a.

Agencija podsjeća da je Dodik pod sankcijama američkog Ministarstva finansija od 2017. godine, kad je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju provedbi Dejtonskog sporazuma, i to prije svega zbog separatističke retorike i prijetnji otcjepljenjem RS-a od Bosne i Hercegovine.

Zabranjeno mu je putovanje u SAD, a američkim državljanima zabranjeno je poslovati s njime.

‘Sankcije dok ne promijeni ponašanje’

Dodik je te sankcije opisivao kao “osvetu stare administracije [SAD-a, kada je predsjednik bio Barack Obama]” te pokrenuo lobiranje kako bi mu one bile ukinute pod predsjedništvom Trumpa, čiju politiku javno hvali, ali se to nije dogodilo.

Umjesto toga Trumpova administracija uvrstila je na crnu listu i Dodikovog bliskog stranačkog saradnika i nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i aktuelnog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Nikolu Špirića, koga je označila direktno povezanim s korupcijom.

Palmer je ranije najavio da će sankcije Dodiku ostati na snazi sve dok ne promijeni ponašanje.

Izvor: Agencije