Evropski parlament podržava članstvo Albanije i S. Makedonije u EU-u

Evropski parlament je postao prvi od tri najvažnije EU institucije koji je usvojio poziciju o Konferenciji o budućnosti Evrope (Reuters)

Evropski parlament, koji podržava ulazak Albanije i Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju, izrazio je žaljenje zbog izostanka konsenzusa među zemljama članicama o početku pristupnih pregovora, nazivajući ga “strateškom greškom”.

Evropski zastupnici velikom su većinom (412 glasova za, 136 protiv i 30 suzdržanih) ocijenili da to protivljenje “nanosi štetu vjerodostojnosti Unije i šalje negativnu poruku drugim potencijalnim kandidatima”, ističe EP u saopćenju, prenosi Hina.

Europarlamentarci žale zbog toga što su Francuska, Danska i Holandija “zaustavile” proces premda su Albanija i Sjeverna Makedonija “posljednjih godina ostvarile znatan napredak i ispunile zahtjeve EU-a za početak pristupnih pregovora”.

Protivljenje Francuske

Uz to, upozoravaju na “druge strane aktere, čije djelovanje možda nije u skladu s vrijednostima i interesima EU-a” i kojima bi približavanje Albaniji i Sjevernoj Makedoniji moglo donijeti korist.

Na sastanku na vrhu, održanom prije sedam dana u Briselu, evropski čelnici nisu se uspjeli dogovoriti o početku pristupnih pregovora s Tiranom i Skopljem.

Francuska je protivljenje obrazložila potrebom da se rad EU-a reformira prije proširenja na nove članice.

Takva reforma “ne smije spriječiti da se Albanija i Sjeverna Makedonija, koje su već ispunile potrebne uvjete, ocjenjuju na osnovu njihovih postignuća i objektivnih kriterija, a ne na osnovu nacionalnih političkih prioriteta drugih zemalja”, navodi se u rezoluciji EP-a.

Izvor: Agencije