Pacolli: Novi premijer će ukinuti takse na robu iz Srbije

Behgjet Pacolli: Pobjednik na izborima, budući premijer, koji kaže da će zadržati takse, laže (EPA)

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da će takse na uvoz robe iz Srbije ukinuti bilo koji političar koji bude izabran za novog premijera Kosova, izuzev premijera u ostavci Ramusha Haradinaja.

“Ponavljam, taj pobjednik na izborima, onaj budući premijer, koji kaže da će zadržati takse, laže. Isključujem Haradinaja iz ovoga, jer ga poznajem kao tvrdoglavog. Kad se fiksira na nešto, ne možete to promijeniti kod njega. Ne mijenja svoj stav”, rekao je on za KTV.

Kako je kazao, Haradinaj može prekršiti obećanje, ali neće odustati od taksi, te ocijenio da svi ostali koji su podržavali ideju o taksama nakon izbora neće imati isti stav, objavila je Beta, pozivajući se na portal Kossev.

“Postoji mišljenje da on ne može koegzistirati s porezom, ali može ih ukinuti ako želi razmišljati dalje. S druge strane, drugi će ukinuti porez i osloboditi put dijalogu. To je realnost koja nas čeka poslije izbora”, dodao je Pacolli.

‘Prevareni članovi Vlade’

On je optužio odlazećeg zamjenika premijera Envera Hoxhaja da je članove Vlade prevario kada je tvrdio da je obezbijedio podršku Američke ambasade na Kosovu za uvođenje prvobitne mjere od 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koja je bila na snazi nekoliko sedmica prije uvođenja takse od 100 posto.

“Na sjednici [Vlade] sam vidio da je to na dnevnom redu. Upitao sam ga o čemu se ovdje radi. I premijer i potpredsjednik Vlade Limaj su se koncentrirali na moje pitanje. Rekao mi je: ‘Ja sam to uradio s Amerikancima. Samo što sam došao iz ambasade, razgovarao sam s Amerikancima, ovaj posao je završen, samo naprijed'”, kazao je Pacolli.

Kako je dodao, kasnije se pokazalo da to nije istina, da niko nije razgovarao s Američkom ambasadom.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu bit će održani 6. oktobra.

Izvor: Agencije