Ðukanović: S. Makedonija naučila lekciju iz prošlosti

Milo Đukanović, Stevo Pendarovski
Đukanović je rekao da je podrška Skoplju na putu u EU bez alternative kad je riječ o stabilnosti regije i ekonomskom i demokratskom prosperitetu (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u srijedu u Skoplju kako je Sjeverna Makedonija naučila lekciju iz prošlosti i da je zato realno da dobije satisfakciju od međunarodne zajednice preko otvaranja pregovora za prijem u Europsku uniju i prijema u NATO, prenosi Tanjug od makedonskog portala Plusinfo.

Ðukanović je tijekom službenog posjeta u Skoplju, na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, naglasio kako je neophodno da EU prepozna trenutak i konačno ovog mjeseca usvoji odluku o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

“Važno je da podržimo Sjevernu Makedoniju na tom putu. To je put bez alternative kada je riječ o stabilnosti regiona i ekonomskog i demokratskog prosperiteta”, istaknuo je Ðukanović.

Ocijenio je da regija neće biti stabilna dok sve njezine države ne uđu u EU.

Pendarovski: Nema najave bugarske blokade

Pendarovski je rekao kako nema najave bugarskog državnog vrha da će Bugarska blokirati dodjelu datuma za početak pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom.

Prethodno su bugarske vlasti najavljivale kako postoji mogućnost Sofija da blokira europski put Skoplja zbog nerješavanja otvorenih povijesnih pitanja između Bugarske i Sjeverne Makedonije u okviru Mješovitog povjerenstva tih dviju zemalja o povijesnim pitanjima.

Spor koji je blokirao rad tog povjerenstva jest pitanje nacionalne pripadnosti revolucionara i osnivača VMRO-a Goce Delčeva, za koga Bugarska tvrdi da je Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju.

Izvor: Agencije