Protesti širom Hrvatske zbog silovanja u Zadru

„Tražimo da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin", poručeno je (Twitter/ @nemojdame)

Više hiljada građana okupilo se u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na protestu „Pravda za djevojčice“, organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju primjerenu zaštitu, a s kojeg je poručeno da je nekažnjavanje zločina – zločin, prenosi agencija Hina.

Povod za demonstracije bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu pet osumnjičenika za višestruko silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Osim u Zagrebu gdje se po procjeni organizatora okupilo oko 7.000 građana, mirni protesti održani su ili se održavaju 15-stak hrvatskih gradova.

Okupljeni su na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nosili transparente na kojima su bile ispisane poruke poput: „Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja“, „Nema opravdanja“, „Odgovor je otpor“, „Niste same“, „Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke“, „Bez pristanka=silovanje“…

Organizatori protesta – Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija – zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene postupak protiv sudije Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog tužilaštva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Dodatno traumatiziranje

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

„Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost, ovaj slučaj samo je jedan u moru ovakvih“, kazala je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

Istakla je kako je takva mračna i nasilna stvarnost rezultat nepostojanja sistematskog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatne sankcija za nasilnike.

„Institucije i mi kao društvo smo zakazali“, naglasila je, dodavši da društvo neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi, podrška žrtvama, a institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju.

Navela je da na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, jer se žrtve boje govoriti o onome što su doživjele i ne vjeruju institucijama koje su ih trebale zaštititi. Dodala je kako je hrvatsko sudstvo po nezavisnosti 126. u svijetu, a u sudskim procesima pogoduje se interesnim skupinama.

“I pas zna šta znači ne”

I u Zadru su održani protesti odakle je poručeno kako „imamo društvo koje mora početi iz temelja i raditi na promjenama“, te kako su „institucije zakazale, mi kao društvo smo zakazali“.

„Želimo vam reći da niste same, da ima onih koji vam mogu pomoći ako to trebate i želite“, kazano je na zadarskim protestima.

Protesti se održavaju ili će se održati danas i u drugim hrvatskim gradovima.

Petstotinjak okupljenih na mirnom protesti „Pravda za djevojčice“ ispred splitskog Županijskog suda u subotu je brojnim porukama podrške, transparentima te kratkim govorom poručilo 15-godišnjoj višestruko silovanoj djevojčici iz okolice Zadra ali i svim drugim žrtvama nasilja da „nisu same“, prenosi agencija Hina.

Mirni protest je održan u organizaciji Udruge Domine, a uz brojne građane među kojima je bilo mnoštvo mladih, pridružili su se i čelnici udruga civilnog društva te neki političari. Na transparentima je pisalo i  „Nisi sama“, „Ne kažnjavanje i podržavanje zločina je zločina“, „Nije sramota biti žrtva nasilja već živjeti u državi koja ga tolerira“, „Čak i pas zna što znači NE“…

Jednomjesečni istražni pritvor

Povod za protest bila je odluka o puštanju na slobodu petorice osumnjičenih za višestruko silovanje, objasnila je Karmela Šegvić, pravna savjetnica Udruge Domine.

„Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali smo poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih djela mora mijenjati, a kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu. Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja jasno poručujemo da nisu same i nisu krive“, kazala je Šegvić, prenosi Hina.

U četvrtak su održane prve demonstracije u Zadru zbog odluke sudije istrage da se osumnjičenici za višestruko silovanje maloljetnice mogu braniti sa slobode.

Ipak, u četvrtak navečer su petorica punoljetnih mladića iz okoline Zadra, koji su osumnjičeni za grupno silovanje 15-godišnjakinje, ipak privedeni i određen im je jednomjesečni istražni zatvor.

Tako je na temelju žalbe Županijskog državnog tužilaštva odlučilo vanraspravno vijeće, poništavajući time odluku suca istrage, koji ih je pustio da se brane sa slobode. Odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o 30 dana istražnog zatvora za petoricu osumnjičenih pravomoćna je i na nju više nema prava žalbe.

Izvor: Al Jazeera i agencije