Medvedev poručio Srbiji: Ne ili zapad ili istok, već pragmatična saradnja

Medvedev govorio u skupštini Srbije (Tanjug)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da Evropska unija neće zamjeriti Srbiji na potpisivanju trgovinskog sporazuma sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ocijenio da stav EU “ili istok ili zapad” ne vodi u pravom smjeru, prenosi Tanjug.

Medvedev je podsjetio da će 25. oktobra u Moskvi, u prisustvu srpske premijerke Ane Brnabić, taj sporazum biti potpisan.

“Ne treba saradnju usmjeravati na ”ili – ili”, ne treba reagovati na ideološke obmane i klišee i biti protiv takvog destruktivnog pristupa, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju”, poručio je Medvedev u Skupštini Srbije i dodao da je Rusija protiv konfliktnog pristupa.

Potpisivanje sporazuma sa EAEU za Srbiju znači pristup tržištu od 180 miliona ljudi, da će izvoz pojedinih srbijanskih proizvoda na tom tržištu biti liberalizovan, ali i da će to učiniti Srbiju privlačnijom ruskim i ostalim investitorima iz Evroazije.

“Sa našim partnerima mi gradimo Evroazijsku uniju, koja se zasniva na ravnopravnosti i poštovanju interesa jednih drugih. Međutim, Evroazijska unija nije zatvoren klub, već smo otvoreni za saradnju i sa drugim zemljama”, rekao je Medvedev.

Kaže da su partneri iz EU odbacili saradnju sa Rusijom.

Rusija zbog toga ne tuguje, ali je to ostavilo posljedice na rješavanje brojnih zadataka u Evropi i na ekonomiju, zbog čega su izgubljene milijarde eura koje se ne mogu povratiti, zaključio je Medvedev.

Medvedev svečano dočekan

Predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić priredila je danas poslije podne, ispred Palate Srbija, svečani dočak za premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, prenosi Tanjug.

Prethodno, ruski premijer, koji je u Srbiju stigao povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, prisustvovao je prikazu “Sloboda 2019” na batajničkom aerodromu, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečani doček za visokog gosta iz Rusije upriličen je uz intoniranje himni dvije zemlje, i svečanu gardu Vojske Srbije.

U delegaciji sa premijerom Rusije su i dva ministra – kulture Vladimir Rostislavovič Medinski i energetike Aleksandr Novak, kao i prvi zamjenik ministra prosvjete Pavel Zenjkovič, zamjenici ministra spoljnih poslova Aleksandr Gruškov, odbrane JunusBek Jevkurov, finansija Jurij Zubarev, zamjenik poljoprivrede Sergej Ljevin, zamjenik ministra industrije i trgovine Oleg Rezancev i zamjenik ministra zaduženog za ekonomski razvoj Ruske Federacije Oksana Tarasenko.

Očekuje se da će ruski premijer u razgovorima sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić potvrditi snažno historijsko prijateljstvo dva naroda, ali i dati podršku Srbiji po pitanju kosovskog problema.

Pred današnji dolazak Medvedev je uputio jasnu poruku da njegova zemlja ne mijenja stav o Kosovu i i istakao neophodnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, a da ideju o mogućem stvaranju „velike Albanije” smatra veoma opasnom.

Medvedev dolazi u Beograd u okolnostima kada se očekuje nastavak dijaloga Beograda i Pištine, pojačavaju pritisci na Srbiju, a američka diplomatija ubrzava donošenje konačnog rješenja, pa se očekuje da će o svemu tome biti riječi u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Svečana akademija

Vučić će Medvedevu biti domaćin, najprije, na Vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, gdje će prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda “Sloboda 2019”.

Kako je najavljeno, u prikazu će učestvovati gotovo 2. 400 vojnika i oficira, 100 vozila i sistema, te 25 aviona, uključujući i sredstva koja je donirala Ruska Federacija, prenosi Tanjug.

Popodne će u Palati Srbija srbijanski predsjednik i ruski premijer razgovarati “tete-a-tete”, a potom slijedi ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata, u prisustvu predsjednika Vučića i premijera Ruske Federacije.

Vučić i Medvedev će se zatim obratiti javnosti.

Od 20 sati Medvedev i njegov domaćin Vučić prisustvovat će u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije