Crna Gora izručuje Sašu Sinđelića Hrvatskoj

Kampanja dezinformiranja i izazivanja panike može loše utjecati na cjelokupno društvo, tvrde u Crnoj Gori (Reuters)
Kampanja dezinformiranja i izazivanja panike može loše utjecati na cjelokupno društvo, tvrde u Crnoj Gori (Reuters)

Crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin donio je u petak rješenje kojim se dopušta izručenje državljanina Srbije Aleksandra (Saše) Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izdržavanja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva počinjenog u toj državi.

Prethodno su podgorički Viši sud i Prizivni sud Crne Gore donijeli odluku da postoje svi zakonski uvjeti da Sinđelić može biti izručen Hrvatskoj.

“Odluku da Sinđelić bude izručen Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu s nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju s Hrvatskom i međunarodne standarde u području ekstradicije, kao i uvažavajući pravomoćnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uvjeta za izručenje ovog lica”, priopćeno je iz crnogorskog Ministarstva pravosuđa, prenosi agencija Hina.

Ubistvo Mirka Fotesa

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002.

Sinđelić je, prije nego li je ušao ilegalno u Hrvatsku i ubio poljoprivrednika iz Drenovaca, u županjskoj Posavini, pobjegao iz vojarne u Srbiji s automatskom puškom, kojom je i počinio ubojstvo.

Iz crnogorskog Ministarstva pravosuđa priopćeno je da je današnja odluka ministra Pažina “potvrda odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinitelj teških kaznenih djela nađe utočište na njenom teritoriju”.

Prethodno je 22. travnja Viši sud u Podgorici odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića.

Podgorički Viši sud tada je na upit Hine objasnio da je zahtjev odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

Glavni svjedok pokajnik

U međuvremenu je Sinđelić 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice, koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio i glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.

Na temelju njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO