Bregu: Zagađenost zraka najveća ekološka prijetnja zdravlju u regiji

Bregu je rekla da je šest gradova na zapadnom Balkanu među 20 gradova s najvišom stopom zagađenosti zraka na svijetu (Tanjug)

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u petak na Beogradskom bezbjednosnom forumu da je zagađenost zraka najveća ekološka prijetnja zdravlju na zapadnom Balkanu i da bi Evropska unija životnu sredinu i klimu trebala smatrati osnovnim pitanjima politike proširenja.

“Životna sredina i klimatske promjene nisu održivi u regiji. Sada kada će se Evropska unija baviti novim ‘zelenim dogovorom’ i u svjetlu razočaravajućih vijesti koje dolaze od Evropskog vijeća (odgađanje odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom), možda bi Unija životnu sredinu i klimu trebala smatrati osnovnim pitanjima politike proširenja, s obzirom na to da zagađenost zraka ne poznaje granice”, rekla je Bregu, saopćio je RCC.

Visoko zagađenje

Na panelu “Slika budućnosti: Zelen, razvijeniji zapadni Balkan” rekla je da je šest gradova u toj regiji među 20 gradova s najvišom stopom zagađenosti zraka na svijetu, prenosi Beta.

“Karcinom i tumor, najozbiljniji zdravstveni problemi u regiji, povezani su sa zagađenjem zraka. Ovo dosta govori o potrebi davanja prioriteta zdravlju građana prilikom razmatranja pitanja životne sredine i odgovora na klimatske promjene”, navela je Bregu.

Dodala je da rezultati istraživanja RCC-ja “Balkanski barometar” za 2019. pokazuju da 84% građana regije klimatske promjene smatra problemom i da devet od deset ispitanika smatra da je zagađenost problem u njihovoj zajednici.

Učesnici panela nastojali su sagledati koje su to stvarne, ali potcijenjene mogućnosti u regiji u koje se nedovoljno ulaže u smislu skladnog i održivog ekonomskog, društvenog i ekološkog razvoja zapadnog Balkana, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije