Srbija: Od 1. januara bez poreza na hibridna vozila

Uvodi se oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni (Toyota.ba)
Uvodi se oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni (Toyota.ba)

Od 1. januara 2020. na hibridna vozila u Srbiji neće se plaćati porez, a bit će uvedena porezna olakšica za vlasnike koji imaju više komada registriranog oružja za ličnu sigurnost, a kojima je izdana isprava za nošenje oružja.

To je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koje je danas utvrdila Vlada Srbije, prenosi Tanjug.

U saopćenju Vlade Srbije precizirano je da se uvodi oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni. To su hibridi i potpuno električni automobili.

Oslobađanje od poreza na upotrebu plovila

Izmjenama i dopunama precizirane su i pojedine odredbe koje uređuju porez na registrirano oružje u cilju usaglašavanja sa Zakonom o oružju i municiji, kao i odredbe koje uređuju dostavljanje podataka Poreznoj upravi za potrebe utvrđivanja poreza.

Također, od 1. januara 2020. uvodi se oslobađanje od poreza na upotrebu plovila, i to za plovila za koja je obveznik poreza Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

Na zasjedanju u Orlandu, FATF je pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, saopćila je Vlada Srbije.

22 Jun 2019

Električni automobili stižu u Bosnu i Hercegovinu, ali veoma stidljivo. Iako neophodna infrastruktura već postoji, bez poticaja i poreznih olakšica, cijena takvih vozila je većini potencijalnih kupaca previsoka.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO