Kurti: Razgraničenje s Crnom Gorom riješiti bez gubitnika

Albin Kurti: Kao novi premijer, želim se sastati s premijerom Crne Gore i vlastima u Podgorici (EPA)
Albin Kurti: Kao novi premijer, želim se sastati s premijerom Crne Gore i vlastima u Podgorici (EPA)

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti je izjavio kako će s vlastima Crne Gore razgovarati o razgraničenju kako bi se to pitanje, ako je moguće, riješilo bez gubitnika.

On je u intervjuu za Javni servis Radio-televizija Crne Gore izrazio spremnost da se, nakon eventualnog izbora za predsjednika vlade Kosova, sastane s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, kako bi u obostranom interesu riješili pitanje izmjene sporazuma o razgraničenju.

“Želim se odmah, kao novi premijer, sastati s premijerom Crne Gore i vlastima u Podgorici te vidjeti šta možemo uraditi. Da razmotrimo mogućnosti i da ne bude gubitnika u ovom dogovoru”, rekao je on te dodao kako buduća vlada Kosova želi dobre odnose s Crnom Gorom, prenosi Hina.

Suzavcem protiv ratifikacije

“Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Crna Gora je članica NATO-a i na putu je u Evropsku uniju. S Crnom Gorom želimo veoma dobre odnose i smatram kako ćemo dobrom voljom i s punim informacijama razmotriti i riješiti pozitivno i progresivno ovo pitanje.”

Crna Gora i Kosovo su u augustu 2015. godine u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, uz posredovanje Evropske unije.

Kako je tada rečeno, granica između te dvije države je ona koja je utvrđena Ustavom nekadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Zatim su taj sporazum ratificirali parlamenti Crne Gore i Kosova.

No, dok je ratifikacija išla “glatko” u Crnoj Gori, na Kosovu je taj postupak trajao tri godine.

Sjednice Skupštine Kosova prekidane su suzavcima, koje su u skupštinskoj sali aktivirali upravo zastupnici Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje, a njihovi simpatizeri izazivali su nerede na ulicama Prištine.

Tvrdili su kako je Sporazumom o razgraničenju Kosovo izgubilo više od 8.000 hektara zemlje.

Sporazum iz 2018. godine

Skupština Kosova ratificirala je Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom 21. marta 2018. godine.

Dva mjeseca uoči toga, tadašnji predsjednici Crne Gore i Kosova potpisali su aneks sporazuma, u kojem je navedeno kako će, nakon što sporazum bude ratificiran u Skupštini Kosova, biti formirana “Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije”, koja će, “bude li potrebno”, ponovo razmotriti i eventualno ispraviti propuste ako ih utvrdi.

Kurti je nakon pobjede na parlamentarnim izborima za medije u Albaniji rekao da demarkacija s Crnom Gorom nije zatvoreno pitanje

On je kazao kako je “potrebno formirati zajedničko radno tijelo koje će preispitati sporazum o demarkaciji”.

Izvor: Agencije


Povezane

Albin Kurti, predsjednik pokreta Samoopredjeljenje, pobjedničke stranke parlamentarnih izbora na Kosovu, kaže kako koalicijski pregovori nisu otišli daleko, ali je optimista. Sebe vidi kao budućeg premijera Kosova, a za Al Jazeeru je govorio i o tome kako vidi epilog dijaloga sa Srbijom, razmjeni teritorija, taksama… Kompletan intervju možete pogledati ovdje.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO