U kampu Vučjak 2.200 osoba, premješteni i maloljetnici

U privremenom prihvatnom centru Vučjak u Bihaću smješteno je 2.200 migranata i izbjeglica nakon što su pripradnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) jučer dislocirali stotine ilegalnih migranata koji su boravili na javnim površinama u tom gradu, javlja Agencija Anadolija.

“U toku jučerašnjeg dana na Vučjak je iz grada prebačeno oko 1.500 migranata, dok se u samom kampu prije toga već nalazilo oko 700 osoba”, potvrdio je za Anadoliju Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća.

Rekao je da u koloni nije bilo žena i djece, ali je primijećeno 20-ak maloljetnika koji su od Centra za socijalni rad prevezeni u privremeni prihvatni centar Bira.

Crveni križ Bihaća, po Odluci Vijeća grada Bihaća, lokaciju Vučjak počeo je opsluživati 14. juna 2019.

Bihać pod pritiskom ilegalnih migranata

Kako su rekli, u slučaju da se ostvare najave gradonačelnika grada Bihaća Šuhreta Fazlića o povlačenju JKP “Vodovod” i “Komrad” s Vučjaka, Crveni križ u Bihaću opsluživat će migrante ishranom: lunch-paketima, u količinama koje bude mogao osigurati kroz donacije, kao što je to i dosad bio slučaj.

“Smjernice za djelovanje u narednom periodu će se donijeti u dogovoru sa strukturom CKFBiH i Društva CK/KBiH, kao i organizacijom Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, kao donatora koji prati i obezbjeđuje sredstva za rad mobilnih timova te stalnim kontaktima s Operativnim štabom USK-a za migrantsku krizu”, poručio je Midžić. 

Agencija navodi da je Bihać već dvije godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata, a građani su ostavljeni sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. Svakodnevno u prosjeku 150 migranata stiže u taj grad.

Hrvatski mediji upozoravaju da bi se sljedećih dana zbog, kako se navodi, prijetećih najava dramatična situacija s migrantima mogla pogoršati, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije