Petritsch: Integracijom na Balkanu do evropske integracije

Wolfgang Petritsch smatra da je regionalna inicijativa korisna na putu ka Evropskoj uniji (Al Jazeera)
Wolfgang Petritsch smatra da je regionalna inicijativa korisna na putu ka Evropskoj uniji (Al Jazeera)

Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch pozitivno je ocijenio incijativu za uklanjanje barijera u saradnji Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, u vrijeme kada se u Evropskoj uniji podižu granice.

“Pozitivno me je iznenadilo da su se tri države, koje su susjedi i koje imaju snažnu ekonomsku saradnju, odlučile upustiti u ‘mali Schengen’, u vrijeme kada se u zapadnoj Evropi, unutar EU-a, podižu granice“, kazao je on za Tanjug.

Smatra da je ta inicijativa veoma korisna na putu ka EU i da je saradnja na inicijativu iz regije ono što je potrebno Zapadnom Balkanu.

Iskoristiti sve mogućnosti

“Potrebne su sopstvene inicijative na Balkanu, koje su u duhu evropskog ujedinjenja”, naglasio je Petritsch.

Odbacio je kao neosnovane ranije strepnje pojedinih zemalja regije da bi regionalna ekonomska zajednica mogla biti prepreka na putu u EU, istakavši da treba sve mogućnosti koje se nude, u smislu integracije, iskoristiti.

“Regionalna integracija na Balkanu je jasan preduslov za veću evropsku integraciju. Mišljenja sam da ona nije prepreka, već da može doprinijeti da se susjedskom politikom isproba ono što će kasnije ionako biti potrebno u EU”, objasnio je Petritsch.

Izvor: Agencije


Povezane

Na trilateralnom susretu, predsjednika Srbije te premijera Sjeverne Makedonije i Albanije u Novom Sadu, usvojena je deklaracija o provođenju fundamentalnih sloboda EU na Zapadnom Balkanu, a koje se odnose na slobodni protok ljudi, robe i usluga. Jedinstveno tržište rada i prelazak granica uz ličnu kartu bez čekanja na prelazima – cilj je koji su postavili […]

Makedonski i albanski premijeri doputovali su u Srbiju kako bi s Aleksandrom Vučićem razgovarali o boljem uvezivanju regionalnog tržišta.

10 Oct 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO