Kosovski tužilac: Uhapšeni policajac radio po nalogu Milana Radoičića

Kosovski zvaničnici tvrde da na sjeveru postoji organizirana kriminalna grupa koju predvodi Radoičić (Anadolija)

Pripadnik policije uhapšen u jutrošnjoj akciji Policije Kosova provedenoj u sjevernom dijelu Mitrovice osumnjičen je da je prikrivao dokaze u istrazi ubistva Olivera Ivanovića i nekih drugih ubistava, te da je dio kriminalne grupe Milana Radoičića, javlja Anadolija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Policije i Tužilaštva Kosova izneseni su detalji akcije. Glasnogovornik Policije Kosova Baki Kelani rekao je da je u akciji učestvovalo stotinjak policajaca i da je akcija obuhvatila tri lokacije u sjevernom dijelu Mitrovice.

“Na osnovu naloga za pretres osumnjičeni, inicijala R. B., muškarac, kosovski Srbin, uključen u nalog za pretres, uhapšen je, dok drugi osumnjičeni, takođe policajac koji je tražen, nije pronađen. Tokom policijske akcije još jedna druga osoba je uhapšena, ali nije bila uključena u nalog za pretres. Međutim, njegovo hapšenje zasnovano je na sumnji da je pronađen pištolj na mjestu gdje se osoba srela”, rekao je Kelani.

Navodno uhapšeni Rade Basara i Vasilije Bojić

Kazao je da je kosovska policija tokom te operacije, koja je bila u bliskoj koordinaciji i saradnji s Tužilaštvom “uspjela zaplijeniti šest komada oružja, od kojih su dva službena, kao i razne druge elektroničke uređaje”.

Kako su prenijeli lokalni mediji, uhapšeni su policajac Rade Basara i Vasilije Bojić, sin šefa operative Policije Kosova Željka Bojića, dok je Željko Bojić drugi osumnjičeni policajac za kojim se traga.

Istovremeno, specijalni tužilac Syle Hoxha, koji vodi slučaj ubistva Olivera Ivanovića, izjavio je da je naredba za kontrolu izdana za krivično djelo učešća u organiziranim kriminalnim grupama i zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Još je kazao da je uhapšenog policajca jutros ispitao te da je Osnovnom sudu predložio određivanje pritvora, dok je druga osoba koja nije bila u naredbi za hapšenje, a uhapšena je zbog posjedovanja oružja bez dozvole, puštena nakon ispitivanja.

Rekao je i da na sjeveru postoji organizirana kriminalna grupa koju predvodi Milan Radoičić, za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

‘Kriminalna grupa Milana Radoičića’

“Kriminalna grupa Milana Radoičića vrlo je dobro organizirana i ima utjecaja, nažalost, i na pripadnike Policije Kosova i druge lokalne i državne strukture u tom dijelu. Za te dvije osobe, koje smo šire istraživali prije dva-tri dana, smatramo da su radile pod naredbom Milana Radoičića i njegove grupe”, rekao je Hoxha. 

Također je kazao da su te osobe osumnjičene da nisu izvršile potrebne proceduralne radnje ili su sakrile neke radnje ili dokaze u istrazi ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nego i u slučajevima nerasvijetljenih ubistava drugih osoba.

Hoxha je dodao da Tužilaštvo posjeduje dokaze da je danas uhapšeni policajac, inače isljednik, radio selektivno i po instrukcijama nekog drugog.

Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja Policije Kosova da ga uhapsi, pobjegao je u Srbiju.

Oliver Ivanović, politički čelnik Srba s Kosova, ubijen je u atentatu 16. januara 2018. ispred sjedišta njegove stranke u sjevernom dijelu Mitrovice.

Izvor: Agencije