Picula: Crna Gora će biti sljedeća članica EU-a

Tonino Picula
Ono što se nije obavilo u Crnoj Gori morat će se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne, poručio je Picula (EPA)

Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka Evropskoj uniji i bit će njena sljedeća članica, ocijenio je novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, prenosi Fena.

Picula je dodao da je svakako potrebno nastaviti sa radom i reformama unutar granica, ali i da EU na Zapadnom Balkanu ponovo aktuelizuje politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače sa istoka.

„U svakom slučaju, iduće proširenje Unije, kad se dogodilo, neće biti bez Crne Gore. Da li će Crna Gora ući sama ili sa još jednom državom, to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi deset godina, onda odista sljedeće proširenje neće biti moguće bez Crne Gore“, kazao je Picula u razgovoru za Novu M.

Kako je rekao, mora se konstatovati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada, ali se mora i nastaviti sa reformama i radom, jer ukoliko izostane dalji napredak, može doći do ozbiljne frustriranosti.

Pokušaji destabilizacije regije

„Crna Gora ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema okončanju pregovora ali ono što se nije obavilo morat će se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u Crnoj Gori je polarizovana, postoje ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim, evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati preovladati taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj – članstvo Crne Gore u EU“, ocijenio je Picula.

Komentarišući to što crnogorska opozicija ne učestvuje u radu Parlamenta, kazao je da bojkot poslije nekog vremena postaje kontraproduktivan i zapravo udaljava od cilja.

„No, za pristup Uniji, pored unutrašnjih, bit će potrebni i povoljniji eksterni uslovi. Da politika proširenja postane ako ne najprioritetnija, onda jedan od prioriteta EU-a u mandatu koji je počeo. Ali s druge strane, treba primijetiti i da postoji serija otvorenih pitanja što i stoji u posljednjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, a to je sve ono što obuhvataju pregovaračka poglavlja 23 i 24, dakle jačanje pravne države, nezavisnost pravosuđa, puna sloboda medija, ekonomski prosperitet“, konstatovao je izvjestilac.

Upitan smatra li da politika proširenja mora biti izraženija u vrijeme sve češćih pokušaja destabilizacije ovog regiona, koji nesumnjivo dolaze iz Rusije, Picula je kazao da se s tom tezom apsolutno slaže i da je ovog trenutka to jedna velika tema koja izaziva debatu u svim institucijama EU, a riječ je, kako je naveo, o kontroli ili sprečavanju uticaja izvan evropskih faktora na političke procese na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije