Komšić Švedskoj akademiji: Posjetite Srebrenicu prije uručivanja nagrade Handkeu

Željko Komšić
'Izvanliterarne vrijednosti koje propagira Handke u suprotnosti su s vrijednostima, načelima i postulatima koje je zastupao Alfred Nobel', napisao je Komšić (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka povodom odluke da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

“Cijeneći međunarodni ugled Nobelove nagrade te naučno i humanističko djelo njenog utemeljitelja Alfreda Nobela, koji ju je utemeljio prvenstveno radi širenja humanističkih ideja i protiveći se svakoj vrsti zloupotrebe nauke, a, vjerujem, i u oblasti književnosti, ovim putem, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, želim da vam prenesem izraze dubokog razočarenja i negodovanja u vezi s odlukom Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu”, napisao je Komšić, prenosi Anadolija.

Smatra da je Komitet prilikom dodjeljivanja nagrade morao imati u vidu Handkeov cjelokupan društveni angažman, a “koji nadilazi sferu autonomije književnosti i literature uopšte, te se kao takav morao uzeti u obzir prilikom dodjeljivanja nagrade”.

Istakao je da su moralne karakteristike bilo kojeg kandidata za Nobelovu nagradu neodvojive od naučnog ili literarnog opusa kandidata ili dobitnika nagrade.

“Bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti Peter Handke nije poznat samo kao književnik već i kao prononsirani negator genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Štaviše, Handke se i u ratnom i u postratnom periodu posebno isticao u glorifikaciji ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca, zločinaca koje je osudio Međunarodni sud u Hagu”, podsjetio je Komšić.

‘Rane zločina koje propagira Handke’

Stoga misli da se dodjelom nagrade Handkeu “Komitet izlaže riziku da svaki naredni kandidat za dobijanje ove prestižne nagrade ubuduće odbije da primi nagradu, a kako ne bi bio svrstan rame uz rame s glorifikatorom zločina genocida”.

“Iz svega navedenog jasno je da su izvanliterarne ‘vrijednosti’ koje propagira Handke u potpunoj suprotnosti s plemenitim vrijednostima, moralnim načelima i humanističkim postulatima koje je zastupao Alfred Nobel, kao i brojni drugi dobitnici Nobelove nagrade, a koji, nažalost, više nisu među živima”, piše Komšić.

Dodao je da, osim toga, tim potezom Komitet na sebe preuzima moralnu odgovornost da bude označen kao komitet koji je doprinio glorifikaciji genocida u Bosni i Hercegovini, koji je utvrđen i u međunarodnim sudskim institucijama, i to u atmosferi kad još nisu zarasle rane žrtava zločinaca i zločina koje propagira Handke.

“Stoga, ovim putem Vas pozivam da prije samog dodjeljivanja nagrade posjetite Srebrenicu i druge gradove u Bosni i Hercegovini u kojima su izvanliterarni uzori Petera Handkea počinili genocid i zločine protiv čovječnosti, te nakon razgovora sa žrtvama genocida i žrtvama drugih stravičnih zločina preispitate svoju odluku”, navodi se u Komšićevom pismu, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO