Zadar: Djevojku grupno silovali i ucjenjivali, a osumnjičeni pušteni na slobodu

Policija
Puštanje osumnjičenih za silovanje da se brane sa slobode izazvalo je burne reakcije javnosti (Al Jazeera)

Hrvatsku javnost, ali i političku scenu potresla je vijest o djevojci koja je gotovo godinu, kako sumnja policija, bila žrtvom silovanja više mladića, koji su kazneno djelo snimali i tim snimkama djevojku ucjenjivali da bi privedeni mladići nakon prijave bili pušteni na slobodu.

Zadarska je policija protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana više puta grupno silovali tada 15-godišnju djevojku, prenosi agencija Hina.

Silovanja su se dogodila od kolovoza prošle do srpnja ove godine.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, mladići su neka od silovanja snimali mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove spolne odnose, a jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao nekoliko puta.

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka.

Pušteni da se brane sa slobode

Policija je, navode mediji, petoricu mlađih punoljetnika privela prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković u ponedjeljak je izjavio da su petorica mladića, privedena zbog grupnog silovanja, puštena da se brane sa slobode uz mjere opreza, među kojima je i zabrana približavanja žrtvi, a tužiteljstvo istodobno najavljuje žalbu na takvu odluku.

“Sudac je zaključio da opasnosti od ponavljanja kaznenih djela nema i, što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke, i na žrtve među njima, tu je zaključio da ta opasnost ne postoji i istražni zatvor je zamijenio mjerama opreza”, kazao je Visković, kako je prenijela Hina.

Mjere opreza, pojasnio je, sastoje se od zabrane približavanja žrtvi i bilo kakvog komuniciranja s njom te javljanja u policijsku postaju dvaput mjesečno.

Budući da oštećena djevojka još nije ispitana, novinare je zanimalo je li to jedan od razloga da se osumnjičenike zadrži u pritvoru.

“Nije nužno. Sudac istrage je procijenio da su mjere koje je izrekao sasvim dovoljne da bi se spriječila opasnost od utjecaja na žrtvu. Tek trebamo zaprimiti prijedlog državnog odvjetnika i onda ćemo ispitati žrtvu”, kazao je Visković. 

Uz privedenu petoricu, u prijavi se spominju još dvojica mladića, no oni nisu privedeni niti ispitani.

Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na odluku suca istrage, a o tome će u konačnici odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Istraga tajna

Osvrnuvši se na medijsko praćenje ovog slučaja, Visković je kazao da je percepcija javnosti uglavnom vođena bombastičnim napisima u novinama, koji su jednostrani.

“Ne mogu procjenjivati što će novinari napisati, međutim, na ovakav način se tenzije često i nepotrebno dižu. U ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima”, kazao je Visković.

Pojasnio je da je istraga tajna, pogotovo zbog toga što su umiješani maloljetnici. Uglavnom je riječ o mlađim punoljetnicima; to su osobe od 18, 19 i 20 godina, a uz njih tu su još i dva maloljetnika.

Dodao je da je “glavno kazneno djelo silovanje maloljetne osobe, a ostala kaznena djela su bludne radnje”, dok je za navodne snimke kazao da ih nema u spisu.

U pismenom priopćenju poslanom iz ureda predsjednika Županijskog suda u Zadru ponavlja se tvrdnja da se “svrha istražnog zatvora može ostvariti mjerama opreza” te da “podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju”.

“Jednostrano i tendenciozno prepričavanje sadržaja kaznene prijave do koje su mediji došli neovlašteno iz izvora izvan Županijskog suda u Zadru ima za cilj narušavanje povjerenja u Županijski sud i oblikovanje javnog mnijenja prije provođenja kaznenog postupka”, stoji u priopćenju.

Slučaj je izazvao negodovanje hrvatske javnosti, ali i političke scene.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako se nije osjećao dobro kad je pročitao vijest da je sud u Zadru pustio sedmoricu osumnjičenih za silovanje, ali je istaknuo da policija hitno rješava sve svoje zadaće.

“Informacije sam dobio iz novina, a čitajući tu vijest, osjećao sam se kao i svi drugi građani Republike Hrvatske, dakle, nisam se osjećao dobro”, izjavio je Božinović nakon svečanosti postrojavanja novog naraštaja polaznika Policijske akademije.

Grabar-Kitarović: ‘Zgrožena sam’

“Nemam dobar osjećaj kad pročitam tako nešto, ali dovodite me u situaciju da moram komentirati rad drugih institucija, a imam premalo elemenata da bih o tome mogao nešto kompetentno reći”, dodao je.

Istaknuo je da policija, pogotovo u posljednje vrijeme, hitno rješava sve izazove i zadaće iz svoje nadležnosti, te da je tako bilo i u ovom slučaju iz Zadra.

“Ne znam konkretan slučaj, ali ono što znam to je da hrvatska policija i u tom slučaju, kao i u svim drugim slučajevima, maksimalno brzo i učinkovito radi svoj posao. Za pitanja koja nadilaze nadležnost morate pitati druge”, kazao je.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitrović u ponedjeljak je izrazila zgroženost spolnim zlostavljanjem i ucjenom maloljetnice te pozvala nadležne institucije i društvo u cjelini da ustraju u borbi protiv svih oblika nasilja.

“Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju”, stoji u objavi na njezinu Twitter-nalogu.

Sudija: ‘Smatram da je rješenje ispravno’

Forum žena Socijaldemokratske partije (SDP) zatražio je u ponedjeljak od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da hitno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je sudac zadarskog Županijskog suda pustio sedmoricu mladića optuženih za višestruko silovanje 16-godišnjakinje da se brane sa slobode.

“Povodom vijesti o puštanju na slobodu sedmorice mladića – optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja 16-godišnjakinje, tražimo da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda Ivan Marković optuženike pustio da se brane sa slobode”, stoji u otvorenom pismu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a ministru Bošnjakoviću.

Portal Index.hr razgovarao je za sucem Županijskog suda u Zadru koji je mladiće pustio na slobodu, Ivanom Markovićem, koji je za taj portal rekao kako smatra da je njegovo rješenje ispravno.

“Ne mogu vam otkriti niz detalja iz istrage koji idu u korist moje odluke. Sve što sam mislio, napisao sam u odluci, smatram da je rješenje ispravno. Ne mogu vam ništa otkriti jer bih vam morao reći obrazloženje, koje je tajno. Istraga je po zakonu tajna, a ne po mojoj odluci, tako da vam ne mogu ništa reći. Glasnogovornik suda će danas izaći u javnost s izjavom. To je redovan put kojim se ide, no još jednom napominjem kako je postupanje u istrazi tajno, počevši od sadržaja kaznene prijave”, rekao je za Index.hr, među ostalim, sudac Marković.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada