Thaci traži istragu o trovanju osoblja Centralne izborne komisije

Thaci: 'Ohrabrujuća je činjenica što su sve odgovorne institucije preduzele potrebne mjere' (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci obaviješten je u ponedjeljak o rezultatima istrage u vezi s izvještajem o trovanju radnika Centralne izborne komisije Kosova koji su bili u kontaktu s kovertama pristiglim iz Srbije.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Kosova, Thaci je primio predsjednicu Centralne izborne komisije Valdete Daku, glavnog državnog tužioca Aleksandra Lumezija i direktora Obavještajne agencije Kosova Shpenda Maxhunija, koji su ga obavijestili o rezultatima istrage u vezi s izvještajem o trovanju radnika Centralne izborne komisije koji su bili u kontaktu s kovertama pristiglim van Kosova s glasovima iz dijaspore.

Suzdržanost do okončanja istrage

Thaci je od relevantnih državnih institucija zatražio da se slučaj istraži do kraja, javila je Anadolija.

“Tražim od državnih institucija da profesionalno istraže cijeli slučaj i preduzmu sve neophodne korake da rasvijetle sumnje u trovanje osoblja Centralne izborne komisije”, rekao je on.

Također je rekao da je ohrabrujuća činjenica to što su sve odgovorne institucije preduzele potrebne mjere.

Predstavnici institucija Kosova saopćili su da se očekuje završetak ispitivanja uzoraka koverti dobijenih iz glasačke službe.

Prema njihovim riječima, ispitivanja će biti obavljena s međunarodnim stručnjacima.

Thaci je pozvao na suzdržanost do okončanja istrage.

“Pozivam na suzdržavanje od političkih izjava i nepotvrđenih izvještaja do okončanja istrage”, rekao je predsjednik Kosova.

Na Infektivnoj klinici 10 osoba

Verificiranje glasova pristiglih u kovertama iz Srbije prekinuto je u nedjelju prijepodne nakon što je došlo do alergijske reakcije kod nekolicine službenog osoblja.

Na Infektivnoj klinici prijavljeno je devet pacijentica, od kojih su dvije u drugom stanju, sa simptomima svraba ruku niskog intenziteta.

Kasnije je primljena još jedna osoba sa sličnim simptomima.

Pacijenti tvrde da su odmah nakon otvaranja koverti unutar glasačke kutije osjetili neprijatan miris.

Izvor: Agencije