Odgođen početak suđenja majci Davida Dragičevića

'Branim se jer sam stajala sa jedinim oružjem koje imam – slikom svog djeteta', poručila je pred sudom Radanović (Al Jazeera)

Nije održana glavna rasprava pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci prema prekršajnoj prijavi protiv Suzane Radanović, majke ubijenog Davida Dragičevića.

Prijava se odnosi na događanja s kraja prošle godine, kad je policija upotrebom sile rastjerala okupljenje građane s Trga Krajine.

Radanović je novinarima okupljenim ispred suda rekla da je “došla u situaciju da se brani jer je na Trgu Krajine nosila sliku svog ubijenog sina, dok ubice i dalje šetaju gradom”.

“Branim se jer sam stajala sa jedinim oružjem koje imam – slikom svog djeteta, a ubice, nalogodavci, saučesnici i dalje šetaju gradom. Istraga ne postoji. Istrage nema. Postoji samo sudski proces protiv majke”, rekla je Radanović.

‘Dotakli smo dno’

Dodala je da “uopšte ne za šta je tereti policija i zbog čega nastavljaju da je maltretiraju”.

“Ovaj današnji dan je sramota države. Dotakli smo dno”, rekla je Radanović.

Radanović je uhapšena kad je, noseći fotografiju ubijenog sina, prilazila policajcima, među kojima je bilo i specijalaca, podsjeća agencija Beta.

“Za koga radiš: za narod ili za mafiju? Zar moje dijete nije vrijedno? Imaš li majku, imaš li majku? Pogledaj ovu sliku”, pitala je tada Suzana policajce.

Policija je tražila da se udalji od njih, a ona je s Davidovom fotografijom prišla jednom od policajaca i rekla: “Pogledaj šta si ubio, ti i tvoji. Produžena ruka Lukača i mafije. Pobićete mi familiju, to vam je cilj.”

Advokat zatražio izuzeće policajca

Odvjetnik Suzane Radanović Milan Malešević zatražio je izuzeće predstavnika MUP-a Republike Srpske, te da u spis predmeta budu uvršteni i dokazi.

“Obzirom da se radi o licu koje je 25. decembra imalo incidentnu situaciju sa građanima, policajac koji je, da kažemo, i potezao oružje – da li opravdano ili ne, to sad nije ni bitno – ali, uglavnom, sumnjao sam u pristrasnost takvog predstavnika ovlašćenog organa. Tražio sam njegovo izuzeće. Sud je morao da prekine postupak i sad do odluke o izuzeću ostaje samo da čekamo”, objasnio je Malešević.

Članovi neformalne skupine “Pravda za Davida” bili su pred sudom kao podrška Davidovoj majci, nakon čega su otišli pred OHR kako bi zatražili zaštitu jer ih je policija, tvrde, dan ranije ponovno legitimirala.

I članovi grupe ‘Pravda za Davida’ na sudu

“Dan uoči zakazanog pretresa pred Osnovnim sudom u Banjaluci po prekršajnoj prijavi protiv Suzane Radanović, članovi neformalne grupe građana ‘Pravda za Davida’ su obišli mjesto gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića na ušću rijeke Crkvene u rijeku Vrbas i tom prilikom su, kako kažu, vidjeli da se zaustavljaju tri policijska vozila i policijski službenici su došli do njih i počeli da ih legitimišu.

Osim što će pretres protiv Suzane Radanović najvjerovatnije biti pomjeren za decembar, u decembru očekuju i 30 članova grupe ‘Pravda za Davida’ da se pojave pred sudom, takođe po prekršajnim prijavama iz septembra prošle godine, kada su proteste sa Trga Krajine nakratko preselili ispred zgrade Policijske uprave ovdje u Banjaluci”, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera i agencije