Guterres: Prioritet je poštivanje međunarodnog prava

U suočavanju s izazovima današnjice potreban nam je multilateralni svijet, poručio je Antonio Guterres (EPA)

U suočavanju s izazovima današnjice potreban nam je multilateralni svijet sa snažnim multilateralnim institucijama, kao i univerzalno poštovanje međunarodnog prava, poručio je u nedjelju navečer generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

!Na ovaj način izgradit ćemo prosperitetan i održiv svijet, gdje niko neće biti izostavljen. Računam na vašu kontinuiranu podršku”, poručio je preko video linka na otvaranju 141. skupštine Interparlamentarne unije – IPU, prenosi Tanjug.

Pozdravio je posvećenost članova IPU-a na međunarodno pravo, univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom, vanredne situacije uzrokovane klimatskim promjenama i ciljeve održivog razvoja.

“Kao bivši član [IPU], znam da je vaš doprinos predstavnika građana od suštinskog značaja za brži zajednički napredak”, rekao je Guterres.

Globalna nacionalnih parlamenata

U beogradskom Sava centru u nedjelju je otvorena Skupštine IPU-a, koja će trajati do 17. oktobra, a okupit će 2.000 učesnika iz oko 150 zemalja.

Centralna tema zasjedanja je “Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje”.

Delegati će diskutirati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava delegata i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

IPU je globalna organizacija nacionalnih parlamenata, osnovana prije 130 godina kao prva multinacionalna politička organizacija na svijetu u cilju osnaživanja saradnje i dijaloga među državama.

Danas IPU obuhvata 179 nacionalnih parlamenata i 12 regionalnih parlamentarnih tijela i promovira demokratiju i pomaže parlamentima da postanu jači, mlađi, rodno ravnopravniji i različitiji.

Građani u centru odluka

Predsjednica IPU-a Gabriela Cuevas Barron  je rekla da IPU nikad nije bila veća, snažnija, značajnija i istakla da je njena misija da promovira parlamentarnu demokratiju.

Navela je da je Skupština IPU-a prilika da se parlamentarci okupe i razmijene mišljenja i iskustva.

“Mi, kao parlamentarci iz cijelog svijeta, imamo jedan prioritet – stavljanje građana u centar svih naših odluka”, rekla je ona i navela da će na Skupštini IPU-a u Beogradu biti riječi o ekonomiji, ljudskim pravima, sigurnosti, klimatskim promjenama…

“Ovdje smo da razmjenjujemo prakse i pronađemo najbolja rešenja”, poručila ja Cuevas Barron. 

Izvor: Agencije