EU poziva bh. zvaničnike da što prije formiraju vlast

Ministri vanjskih zemalja članica EU-a istakli su predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u ponedjeljak su u Luksemburgu ponovno pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što prije uspostave vlast na državnom nivou i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

“Vijeće ponovno ističe nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu formirane vlade na državnom novu i nivou Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeće ponavlja poziv Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odlaganja nastavi s uspostavom vlada, kako bi počele raditi u interesu svih građana”, kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove, prenosi Hina.

Posljednji parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra prošle godine, ali državna (Vijeće ministara) i federalna vlada još nisu formirane, zbog nepostizanja dogovora između političkih partija.

Podrška operaciji Althea

Vijeće je, također, potvrdilo spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okruženje pod obnovljenim mandatom Ujedinjenih naroda.

Vojna operacija EUFOR-a Althea u Bosni i Hercegovini pokrenuta je u decembru 2004. godine i od tada pridonosi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja u zemlji.

Althea je pokrenuta nakon odluke NATO-a da okonča misiju SFOR-a te usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odobrava razmještanje vojnih snaga EU-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije