Brnabić: Priština bi da uvede u vladu ‘svoje’ Srbe

Plašim se da je Prištinu baš briga kako su Srbi glasali, a i Srbe koji bi ušli u tu vladu je baš briga, kaže Brnabić (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, komentirajući prekid u brojanju glasova birača s Kosova koji su na nedavnim izborima glasali u Srbiji, kako je to pokušaj da se “njihovi Srbi” uvedu u novu kosovsku vladu, prenosi Tanjug.

Proces verifikacije glasova je prekinut, nakon što je 20-ak dužnosnika zaduženih za prebrojavanje i verifikaciju glasova zatražilo liječničku pomoć nakon otvaranja kutija s glasovima koje su poštom stigle iz Srbije. Osoblje se žalilo na neugodan miris nakon otvaranja kutija, a poslije kontakata s kovertama kod dijela dužnosnika pojavila se iritacija kože.

“Plašim se da ih baš briga kako su Srbi glasali, a i Srbe koji bi ušli u tu vladu je baš briga. Radi se o ljudima koji su, kad su hteli da naprave Vojsku Kosova, direktno prekršili sopstveni ustav”, navela je Brnabić u gostovanju na TV Pink, a prenosi Tanjug. 

Nema pretjeranih očekivanja od Kurtija

Ispričala je i kako je američkom specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Matthewu Palmeru ukazala na to da “Priština radi sve što hoće, ne osvrće se ni na zakone, ni na ustav, ni na međunarodno pravo”.

“On je rekao: ‘Pa dobro, to je mlada demokratija'”, navela je Brnabić. 

Rekla je i kako “nema preteranih očekivanja” poslije najave Albina Kurtija, čija je stranka pobjednica kosovskih izbora i koji je najvjerojatniji premijer, o kršenju CEFTA sporazuma.

“Nemam očekivanja, ali imam nadu da ćemo nastaviti dijalog. To bi bilo dobro i za Srbe i za Albance na Kosovu”, rekla je Brnabić. 

Priština najavila integraciju Srba

Kurti je ranije za Anadoliju rekao kako će dijalog između Prištine i Beograda početi integracijom kosovskih Srba.

No, kad je pobjednička stranka srpske zajednice na Kosovu – Srpska lista – u pitanju, Kurti je rekao da “to nije omiljena stranka kosovskih Srba, već partija koju je stvorio Beograd”.

U tom smislu je najavio kako će tražiti druge predstavnike srpske zajednice za suradnju.

“Prije nego što stignemo do Srpske liste, imamo i druge Srbe koji su političari, predstavnici koji priznaju neovisnost Kosova, priznaju našu republiku i poštuju Ustav i zakone naše države. Zato ne možemo otići u Srpsku list bez susreta i suradnje s tim Srbima koji su autentični u predstavljanju i pri djelovanju su izvan diktature iz Beograda”, rekao je Kurti.

Izvor: Agencije