Mladi iz Hrvatske u Srebrenici odali počast žrtvama genocida

Pohod ka Srebrenici i ove je godine organizovalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba koje je takvu inicijativu pokrenulo još prije trinaest godina (Anadolija)

Sotine mladih iz Hrvatske u subotu su posjetili memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice kako bi tamo odali počast žrtvama genocida nad Bošnjacima što su ga u julu 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, prenosi Hina.

Pohod ka Srebrenici i ove je godine organizovalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba koje je takvu inicijativu pokrenulo još prije trinaest godina.

Oko 500 mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske odalo počast žrtvama genocida, javlja Anadolija

“Došli smo s ciljem da iz Hrvatske dovedemo naše prijatelje, pa su tako s nama danas osobe iz Zagreba, Splita, Šibenika, Dubrovnika, Gunje. Pored mladih, tu su i starije osobe. Više do 450 osoba je danas došlo. Veliki broj učesnika je, a sve ovo je realizovano uz podršku grada Zagreba. Organizator je Bošnjačko vijeće nacionalne manjine grada Zagreba. Cilj je da nas iz godine u godinu bude sve više. Ja sam vezana lično za Srebrenicu, ali svi koji dođu ovdje, vežu se”, rekla je Emina Bečirović, ispred organizatora konvoja piše Anadolija.

Salkić: Očuvati cjelovitost BiH

Učesnici su i ovog puta položili vijence i cvijeće na spomen-obilježje u krugu memorijalnog centra te su obišli muzej posvećen žrtvama najvećeg ratnog zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Goste iz Hrvatske u Srebrenici su dočekali bošnjački lokalni zvaničnici te potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA).

U govoru koji je tom prigodom održao, Salkić je pozvao mlade iz Hrvatske da učine sve što mogu da se srebrenička tragedija ne zaboravi i da se ne dopusti negiranje zločina koji su tamo počinjeni.

Pozvao ih je i da svojim djelovanjem u Hrvatskoj pomognu BiH i očuvanju njene cjelovitosti.

“I danas čujemo pozive na podjelu naše domovine i separatističke zahtjeve u različitim oblicima. Bošnjaci u cijelom svijetu, ali i drugi građani koji vole ovu zemlju, moraju se snažno suprotstaviti ovim težnjama. BiH će biti jaka i stabilna ukoliko njeni građani koji žive širom svijeta budu snažno lobirali za nju i ukoliko budu posvećeni demokratskim procesima i izgradnji demokratskog društva. BiH je matica i kolijevka svih Bošnjaka, bez obzira gdje oni danas žive, a to uključuje i vas iz Hrvatske”, rekao je Salkić, prenosi Hina.

Osim Srebrenice, učesnici konvoja su posjetili i mezarje Veljaci u Bratuncu.

Izvor: Agencije