Majke Srebrenice traže da se Handkeu oduzme Nobelova nagrada

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu naišla je na brojne osude (EPA)
Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu naišla je na brojne osude (EPA)

Žalosno je i, za nas, majke Srebrenice, vrlo razočaravujuće i šokantno da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka donio odluku kojom je Nobelovu nagradu dodijelio književniku Peteru Handkeu, koji je negirao genocid počinjen u Srebrenici, koji je u periodu 1992-95. opravdavao ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca, izjavila je u četvrtak Munira Subašić iz Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.

“Mi, majke Srebrenice, vrlo smo razočarane zbog vijesti da je ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, koji je otvoreno negirao genocid počinjen u Srebrenici, koji je priznao međunarodni sud, a zna se da se tamo dogodio genocid. Žalosno je da je ovako važna nagrada dodijeljena negatoru genocida počinjenog u Srebrenici, kada svi znaju šta se dogodilo u Srebrenici”, rekla je Subašić za Anadoliju.

Istakla je da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka “napravio cirkus od sebe” zbog odluke da Nobelovu nagradu dodijeli Handkeu.

Nobelovac kontraverznih stavova

“Ovom odlukom su poslali poruku drugima da mogu dobiti razne nagrade i priznanja bez obzira šta su sve radili u prošlosti. Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Trebali su znati ko je ovaj čovjek. Ovo je negator genocida počinjenog u Srebrenici. Ovom odlukom su i nas, majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce”, kazala je Subašić.

Pozvala je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka da što prije donese novu odluku i Handkeu oduzme nagradu, kako bi povratio svoj ugled i čast.

“Ova odluka je sramotna i vrlo loša poruka za sve ljude. Morali bi znati da su odlukom da nagradu dodijele negatoru genocida uvrijedili mnoge ljude i nanijeli štetu i ugledu ovog Komiteta za dodjelu nagrade. Zato pozivamo taj Komitet da hitno promijeni odluku i oduzme nagradu Handkeu. Tako bi pokazali da su ispravili svoju veliku grešku. Nadam se da tamo sjede ozbiljni i moralni ljudi, koji će uvažiti naš zahtjev. Mi ćemo se nastaviti boriti za istinu o Srebrenici”, rekla je Subašić.

Ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po svojim književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid počinjen u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Handke je u medije dospio početkom 1996. godine, nakon objavljivanja kontroverznog djela Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili pravda za Srbiju.

Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u medijima.

‘Ustanite ako podržavate Srbe’

Britanski The Guardian je u aprilu 1999. godine objavio članak “Stand up if you support the Serbs” (Ustanite ako podržavate Srbe), u kojem piše o Handkeovim stavovima o dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

On je u martu 2004. godine, zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom, potpisao apel koji poziva na odbranu Slobodana Miloševića, a iste godine je bivšeg srbijanskog predsjednika posjetio u zatvoru u Hagu.

Ranije u četvrtak je austrijski književnik proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu zbog, kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO