Francuska ne želi pregovarati sa Skopljem i Tiranom

Neke druge članice Evropske unije pokazale su suzdržanost prema daljnjem proširenju Unije na Balkan (EPA)

Službena Francuska poručila je svojim europskim kolegama da se zasad protivi otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, otkrili su agenciji Reuters diplomatski izvori, prenosi Hina.

Više od polovice članica Unije, kao i najviši europski dužnosnici, nastoje nagraditi dvije balkanske države zbog provedenih reformi otvaranjem pretpristupnih pregovora.

Upozoravaju da će Rusija, Kina i Turska iskoristiti “strateški vakuum” u problematičnoj regiji ako EU ne održi opipljive izglede za te zemlje.

No, Pariz smatra da se EU trenutačno suočava s previše izazova i zato ne može dopustiti ulazak dviju država sa zapadnog Balkana, regije koja ima ožiljke iz rata 1990-ih i koja se bori s kriminalom i korupcijom, prenosi Reuters.

Preispitati situaciju u 2020.

Francuska smatra da se EU prvo treba reformirati iznutra i pristupiti klimatskim promjenama i migracijama s većom snagom i jedinstvom, dok Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti još reformi prije početka pregovora za članstvo u Uniji.

“Trebaju učiniti dodatne napore. Pregovori ne mogu biti otvoreni u listopadu ove godine. Morat ćemo preispitati situaciju u 2020.”, rekao je novinarima Reutersa francuski dužnosnik, koji je zahtijevao anonimnost.

Osim Francuske, još su neke članice Unije, poput Nizozemske, ranije pokazale suzdržanost prema njezinu daljnjem proširenju na Balkan.

Izvor: Agencije