Thaci obećao ukidanje taksi, Ramadani odlučno protiv

Kosovski premijer Ramush Haradinaj odbija ukinuti takse na proizvode iz Srbije i BiH (Arhiva)

Pod pritiskom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa kosovski predsjednik Hashim Thaci obećao je da će preduzeti značajan korak ka rješavanju eskalirajućeg odmjeravanja snaga sa Srbijom, piše The Washington Post.

U tekstu se navodi da se Trump neuobičajeno direktno obratio čelnicima Srbije i Kosova tako što im je lično poslao pisma u kojima nagovještava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla biti održana u Bijeloj kući. 

Američki list navodi da je Thaci 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trumpovog pisma, otišao u Berlin, gdje se sastao s ambasadorom SAD-a Richardom Grenellom, Trumpovim čovjekom od povjerenja.

Thaci je tada obećao da će promijeniti kurs kad je riječ o tarifama koje je Priština uvela na svu robu iz Srbije, a na sastanak je otišao s trojicom saradnika.

Grenell je od Thacija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici. List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa predsjednikom Srbije Vučićem.

“Thaci i ja razgovarali smo o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao raditi na ukidanju tarifa nedavno uvedenih na proizvode iz Srbije”, rekao je Grenell u izjavi za Washington Post.

SAD za postizanje sporazuma

Taj potez pomogao bi da se pošalju pravi signali da je Thaci ozbiljan kad je riječ o pregovorima, dodao je Grenell, koji je bio glasnogovornik i savjetnik Johna Boltona, aktuelnog savjetnika za sigurnost Bijele kuće.

Thaci je u izjavi za Washington Post, na engleskom i posredstvom e-maila u petak, rekao da je “spreman razmotriti ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom”.

Washington Post konstatira da Thaci ne može sam ukinuti tarife i suočavati se s protivljenjem kosovskog premijera i ponekad političkog rivala Ramusha Haradinaja, ali da SAD smatra njegov gest prvim korakom u pravcu deeskalacije tenzija i mogućim povratkom onome što se činilo najplodonosnijim naporima tokom deset godina u pravcu konačnog mirovnog sporazuma.

Trump je, podsjeća se, prošlog mjeseca poslao Thaciju i Vučiću lična pisma u kojima ih poziva da se vrate mirovnim razgovorima i nudi mogućnost zajedničkog poziva u Bijelu kuću.

Podsjeća se i da je Trump Thaciju napisao da bi propuštanje te jedinstvene prilike bilo tragična greška jer je malo vjerovatno da bi se druga šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojavila, kao i da je SAD spreman pomoći napore ka postizanju sporazuma koji bi napravio ravnotežu između interesa Kosova i Srbije.

Oba čelnika navela su da su pisma shvatila kao znak Trumpove spremnosti da preuzme aktivniju ulogu kao posrednik iako američki zvaničnici kažu da zadržavaju pristup nemiješanja.

Američki list citira izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je za rješavanje kompleksnog i teškog pitanja poput ovog neophodno snažno rukovodstvo.

Ramadani: ‘Takse neće biti ukinute’

Navodi i da je Vučić rekao da je skeptičan u vezi s Thacijevom iskrenošću kad je riječ o ukidanju tarifa, navodeći da Thaci i Haradinaj igraju igru “dobrog i lošeg policajca”.

Burim Ramadani, zamjenik ministra Kosovskih sigurnosnih snaga, tvrdi da takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvećane na 100 posto neće biti ukinute i da bi se o tome eventualno moglo razgovarati samo ako Beograd prizna kosovsku nezavisnost, nikako, kako kaže, obrnuto. 

Ramadani je na svom Facebook-profilu reagirao na obećanje koje je dao Thaci da će uvećane takse biti ukinute ako “Srbija prizna nezavisnost Kosova”.

“Stopostotno uvećani porez nije određen da bi promijenio okolnosti. Srbijansko priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 17. februara 2008, samo otvara mogućnost za razgovor o tome, nikako obrnuto”, naveo je Ramadani.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO