Protesti ‘Jedan od pet miliona’ u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu

U Beogradu je u subotu navečer održan još jedan, peti protest “Jedan od pet miliona”, a počeo je minutom šutnje za nogometaša Dragoslava Šekularca i glumce Marka Nikolića i Ivu Gregurevića.

Manji broj građana okupio se u isto vrijeme u Novom Sadu, Nišu, kao i u Kragujevcu, pod malo izmijenjenim sloganom – “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac”, a u znak podrške protestima u glavnom gradu, prenosi Tanjug.

“Beogradski” protest je prije nekoliko sedmica počeo pod sloganom “Stop krvavim košuljama”, nastavljen je kasnije pod parolom “Jedan od pet miliona”, a oba transparenta nalazila su se u subotu na čelu kolone, koja je krenula u protestnu šetnju.

‘Nije srpski ćutati, Bujoševiću’

Učesnici koji su bili na početku kolone nosili su bijele mantile, badnjake i sliku Marka Nikolića.

Među okupljenima su, između ostalog, bili opozicioni političari Boško Obradović, Boris Tadić i Zoran Lutovac.

Protest je, kao i do sada, počeo na Studentskom trgu, gdje su se okupljenima obratili glumci Branislav Trifunović i Radoslav – Rale Milenković.

Do sada iznijetim raznovrsnim zahtjevima dodat je poziv direktoru javnog servisa Draganu Bujoševiću da se povuče sa tog mjesta, koje je, tvrde, uzurpirao.

Javno pismo Bujoševiću pročitao je Trifunović.

“Nije srpski ćutati, Dragane Bujoševiću”, rekao je Trifunović, aludirajući na naziv emisije koju je Bujošević svojevremeno vodio.

Kako je rekao, građani ga podsjećaju da je “odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti”.

‘Živimo u zemlji bez posljedica’

“Razlog postojanja medija je javni interes, a ne lični interes, Tvoj i [predsjednika Srbije] Aleksandra Vučića. U obavezi si da poštujes pravo građana da saznaju istinu i nemaš pravo da koristiš javni servis u propagandne svrhe. Ostaćeš upisan velikim slovima u mračni deo sunovarata medija”, kazao je Trifunović.

Pozvao je okupljene da se “ne obaziru na spinove” i rekao da su na protesu “i levi, i desni, i ovi, i oni”, ali da svi žele da zemlja postane mnogo bolja i ljepša.

Milenković je kazao da okupljeni nisu ni “gluplji, ni lenji, ni veći ološi, ni veći neradnici, ni veći izdajnici od bilo kog običnog čoveka u svetu i zato imamo pravo da svi mi, ološ, šljam, lenšitne i izdajnici i ovo malo finih ljudi koji su među nama, živimo normalno u zemlji, u kojoj zakoni važe jednako za sve”.

Kako je rekao, nije riječ o politici, već o ljudskoj potrebi da se živi u zemlji u kojoj ambicija počiva na znanju, a uspjeh na radu.

“Živimo u zemlji koja liči na stadion na kome čika, koji kači brojeve na tablu sa rezultatom, kači šta mu padne na pamet, skida, vraća… bez obzira na utakmicu… Živimo u zemlji bez posledica i za dobro, i za loše, u proizvoljnoj papazjaniji narciosidinih, samozvanih eksperata i stručnjaka”, kazao je on.

A, dole, na terenu, kaže, utakmica traje 24 sata dnevno, igra se bez pravila, a publike nema i nema smisla.

Nakon obraćanja, okupljeni su krenuli u šetnju ulicama Beograda.

‘Ti brojiš, mi odbrojavamo’

Nosili su transparente “Vratite otete penzije”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”…

Prvi protest prije četiri sedmice organiziran je zbog napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Organizatori traže pet minuta za njihove predstavnike na javnom servisu i jednako izvještavanje o svim političkim opcijama u informativnom programu, kao i da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, napada na Borka Stefanovića i pokušaja ubistva Milana Jovanovića.

Listi zahtjeva su prošle sedmice dodali još jedan – smjenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije