Veseli: Nema razmjene teritorija sa Srbijom

'Srbija se mora složiti sa činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država', kaže Veseli (EPA)
'Srbija se mora složiti sa činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država', kaže Veseli (EPA)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izjavio da u nastavku dijaloga Srbije i Kosova neće tražiti pripajanje delova teritorija, ali da neće ni dati bilo koji deo teritorije Kosova.

On je u intervjuu za KosovaPress, koji prenosi Koha, rekao da će vlasti Kosova “nastaviti da brinu” za Albance koji žive u tri opštine na jugu Srbije, u Preševskoj dolini.

Spremni su da prihvate da te tri opštine – Preševo, Medveđa i Bujanovac – budu pripojene Kosovu ako, kako kaže, “Srbija smatra da bi im sa Kosovom bilo bolje i ako takva odluka nikoga ne bi povredila”.

Uveren je da će, uz podršku partnera, Kosovo dobiti mesto u Ujedinjenim nacijama, kao i da je priznanje nezavisnosti Kosova neizbežno.

“Neizbežno je da Srbija prizna Kosovo. Mnogi pitaju šta Srbija dobija kada mi ništa ne dajemo. Ali, to je pogrešno jer pitanje je šta Kosovo dobija, šta moj narod dobija. Zato idemo u dijalog sa Srbijom”, rekao je Veselji.

Uloga Thacija u skladu s Ustavom

Govoreći o ulozi predsednika Kosova Hašima Tačija u dijalogu sa Srbijom, Veselji je rekao da će ona uvek biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Tači će, kaže Veselji, u timu Kosova za dijalog biti “dopuna”, a takvu ulogu će i sam imati, kao predsednik Kosova, ili kao što će je imati premijer.

Govoreći o povećanim taksama na 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Veselji tvrdi da će ta mera ostati na snazi sve dok “Srbija ne ispoštuje Kosovo kao nezavisnu državu”.

“Srbija mora da se složi sa činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država. Oni moraju da poštuju proizvođače sa Kosova i treba da dozvole da se kosovska roba plasira na tržište Srbije”, kaže Veselji i uverava da to nije mera kojom Priština misli da razvija odnos sa Beogradom u budućnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO