USKOK se žalio na presudu Sanaderu u slučaju ‘Hypo’

Hrvatsko pravosuđe strpalo je u zatvor bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera (EPA)
Hrvatsko pravosuđe strpalo je u zatvor bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera (EPA)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog tužilaštva Hrvatske (USKOK) u petak se žalio na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo jer je u doba ratne opasnosti primio proviziju od austrijske Hypo banke, koja je Hrvatskoj dala kredit za kupovinu zgrada ambasada, prenosi agencija Hina.

“Okrivljenik je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva. Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti te da je precijenio utvrđene olakotne okolnosti”, navodi se u saopćenju Uskoka.

Taj ured predložio je Vrhovnom sudu da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu i okrivljeniku izrekne strožiju zatvorsku kaznu od one na koju je osuđen prvostepenom presudom.

U aferi “Hypo” USKOK tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protivvrijednosti 3,6 miliona kuna nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Prva presuda

Budući da je riječ o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

“Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter”, rekao je Sanader u svojoj odbrani na kraju suđenja. Tužilaštvo je, pak, ustvrdilo suprotno i u završnim govorima istaklo da je Sanaderu ratno profiterstvo dokazano, ali da on tokom cijelog postupka umanjuje svoju ulogu.

Prvu osuđujuću presudu u tom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i, ukinuo je Ustavni sud 2014. i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih krivičnih djela, ali ju je Ustavni sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kad je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO