Hrvatska: Troje ljudi s lažnim diplomama na Filozofskom fakultetu

Ministarstvo obrazovanja je prije dvije sedmice u svojim redovima otkrilo ženu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu (Arhiva)

Hrvatska ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je konferenciju za medije o lažnim diplomama nakon što je u srijedu u medijima objavljeno da su pronađene dvije diplome Filozofskog fakulteta za koje se sumnja da su lažne.

Divjak je, kako prenose hrvatski mediji, potvrdila da su dvije diplome lažne, a u međuvremenu je otkrivena i treća lažna diploma.

“Filozofski fakultet je otkrio tri lažne diplome. Dvije osobe s lažnim diplomama rade u osnovnim školama, a jedna u gimnaziji. Jedna diploma je iz 2000. godine, jedna osoba temeljem te diplome radi u gimnaziji. To je diploma njemačkog i francuskog. Druga diploma je iz 2016. godine, iz informacijskih znanosti. Treća je iz 2018. godine, ta osoba radi u osnovnoj školi”, otkrila je Divjak.

“Poruka koju šaljemo je da se jedino radom i poštenjem može napredovati. Mislim da smo pokazali da je akcija opravdana. Apeliramo na sve ravnatelje i sve fakultete da izvrše provjeru. Filozofski fakultet dobio je 280 zahtjeva za provjeru i među njih 280 pronašli su tri lažne diplome”, dodala je Divjak.

Provjera diploma 90.000 zaposlenih

Kako je navela, posebno je zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine, tu se radi o višegodišnjem zaposleniku.

“Osoba koja ima lažnu diplomu iz 2016. godine je na određeno vrijeme i više neće raditi. Osoba s diplomom iz 2018. godine koja radi u osnovnoj školi nikad nije ni upisala Filozofski fakultet. Dvije diplome su iz istočnog dijela Hrvatske i jedna s otoka. Kad se provjeravaju diplome, trebaju se provjeriti sve diplome koje nisu provjerene. Ovo je prvi val provjera. Svi s lažnim diplomama će dobiti izvanredni otkaz”, kazala je ona.

Ministarstvo obrazovanja je prije dvije sedmice u svojim redovima otkrilo ženu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o lažnoj diplomi Hrvatskih studija. 

Zbog toga su u Ministarstvu obrazovanja, kako se navodi, odlučili provesti veliku provjeru svih zaposlenih u sistemu obrazovanja, koja će zahvatiti oko 90.000 ljudi.

Izvor: Agencije