Godišnje zbog bolesti izazvanih duhanom umire 5,5 miliona ljudi

Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana (Reuters)

U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom kojeg se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije – WHO pokazuje da gotovo pet i po miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom.

Ako izostane potrebna politička volja da se zabrani korištenje duhana, u WHO-u predviđaju da će se broj umrlih od posljedica korištenja duhana povećati na više od osam miliona do 2030. godine, a 80 posto tih smrtnih slučajeva će se dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

U javnosti je već odavno ustaljena parola da je “jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta rat protiv duhanskog dima”.

Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u Bosni i Hercegovini u vezi s upotrebom duhanskih proizvoda alarmantno.

I nepušači izloženi bolestima

Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana.

Rezultati istraživanja pokazuju da skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača.

Od toga više od polovinu čine muškarci, a trećinu žene.

Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti, jer povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva, raka pluća i drugih malignih bolesti.

Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača također može izazvati mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.

Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtijeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100 posto bez duhanskog dima može zaštititi ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.

Zabrana pušenja na javnim mjestima

Mnoge zemlje svijeta poduzimaju značajne mjere u cilju zabrane pušenja na javnim mjestima, što je već na snazi u nekim od zemalja u kojima je to prije bilo nezamislivo, kao naprimjer u Rusiji, Turskoj, Grčkoj, a tome se vodi rasprava i u nekim zemljama regije.

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duhana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duhana WHO-a, prvi javni zdravstveni ugovor, koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je 10. jula 2009. godine ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana, kojom se ova zemlja obavezala da će provoditi preporuke propisane tom konvencijom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada