Veseli: Više nije riječ o taksama nego o odnosima sa SAD-om

Veseli: 'Dobro je što se zahtjev SAD-a odnosi na suspenziju taksi, a ne na ukidanje te mjere' (EPA)
Veseli: 'Dobro je što se zahtjev SAD-a odnosi na suspenziju taksi, a ne na ukidanje te mjere' (EPA)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izjavio da bi Kosovu trebalo da budu bitniji odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, a ne takse za proizvode uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

On je potvrdio da su Sjedinjene Države tražile suspenziju tih taksi i to je, kako je rekao, zahtev američkog predsednika Donalda Trampa.

Veselji je rekao da je odluka vlasti Kosova o nametanju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine dobra jer se Kosovo i dalje suočava sa “agresivnošću Srbije”, ali da su odnosi sa SAD-om važniji.

“Međutim, mi sada ne govorimo o taksama nego o odnosima sa SAD-om i međunarodnom zajednicom. Mi smo partneri sa SAD-om, a od njih je stigao predlog da takse budu suspendovane, što je zahtev predsednika Donalda Trampa”, rekao je Veselji, preneli su mediji u Prištini.

‘SAD je uvek bio uz Kosovo’

Ocenio je da je dobro to što je zahtev SAD-a suspenzija taksi, a ne ukidanje te mere i dodao da je o tome bilo reči i na nedavnom sastanku premijera Kosova Ramuša Haradinaja sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom.

Dodao je da je SAD uvek bio uz Kosovo u svakom trenutku, što je, kako je ocenio, “od velikog značaja za državnost i integritet Kosova”.

“SAD je uvek bio uz nas. SAD i Kosovo treba da budu jedno. Konfrontacija i sučeljavanje sa državom koja je garancija našeg suvereniteta i naše teritorije nije dobra za Kosovo”, rekao je Veselji, prenosi Tanjug.

Također je rekao da konstantno radi na tome da Kosovo bude što bliže SAD-u i da će na tome uvek raditi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO