Tauberova reakcija: Neka Dragan Čović ukine ustaške nazive ulica

'U zapadnom dijelu Mostara jedna ulica nosi naziv po Mili Budaku', kaže Tauber (Al Jazeera)
'U zapadnom dijelu Mostara jedna ulica nosi naziv po Mili Budaku', kaže Tauber (Al Jazeera)

“Svima kao opomena – da se više nikad ne ponovi”, napisao je na Twitteru predsjednik HDZBiH Dragan Čović, uz fotografiju Zagrebačke katedrale koja je porukama mira obilježila 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

“U društvu s gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandićem i mons. Zlatkom Korenom ispred Zagrebačke katedrale. Na njoj je snažna poruka sjećanja na nevine ljudske žrtve nacističke ideologije i režima. Svima kao opomena – da se više nikad ne ponovi”, napisao je Čović.

‘Počistiti stvari u svojoj kući’

Historičar Eli Tauber, pak, misli da su takve poruke predsjednika HDZBiH nemoralne, odnosno da je prije obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta bilo potrebno “počistiti neke stvari u svojoj kući”.

“Ne može jedan zločinac kakav je bio Jure Francetić, ustaški koljač, koji je pobio toliko Srba i Jevreja, imati svoje počasno mjesto ili počasnu ulicu”, rekao je dr. Tauber agenciji Patria, podsjećajući na mostarsku ulicu koja nosi naziv po tom pripadniku ustaškog pokreta, odgovornom za progone i pokolje Srba i Jevreja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“To je nespojivo sa pameću, sa moralom”, rekao je dr. Tauber.

U zapadnom dijelu Mostara jedna ulica nosi naziv po Mili Budaku, također pripadniku ustaškog pokreta. Nalazi se nepun kilometar od sjedišta HDZBiH, gdje je Čovićev centralni ured.

“Nažalost, lijeve stranke, ili stranke centara nisu učinile ništa da spriječe davanje imena ulica po takvim i sličnim ideolozima, kojih danas imamo na prostoru cijele Bosne i Hercegovine”, rekao je Tauber.

“Čitav svijet se bori da uništi sve što je u vezi sa fašizmom, a mi dozvoljavamo da nam na mala vrata ulaze ljudi koji su po svojim moralnim kvalitetama trebali biti potpuno izbrisani kao da nisu ni postojali”, zaključio je dr. Tauber.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO