Članovi Predsjedništva BiH u Briselu se sastali s Tuskom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom posjete Briselu u srijedu su se sastali s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

Susretu predsjedavajućeg Milorada Dodika i članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića s Tuskom prethodio je radni doručak s Johannesom Hahnom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, piše Anadolija.

Članovi Predsjedništva u utorak su se sastali s Federikom Mogherini, potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Formiranje vlasti

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine informirali su Mogherini o političkoj situaciji u toj zemlji i procesu konstituiranja vlasti na svim nivoima.

Razgovarano je i o odnosima u regiji te zaključeno da je otvorena pitanja potrebno rješavati pregovorima bez dizanja tenzija.

Mogherini je istakla opredijeljenost EU-perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti trajni napredak Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana prema Uniji do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine drugog dana posjete Briselu nastavili su razgovore s najvišim zvaničnicima Evropske unije. S predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom razgovarali su o mogućnosti dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Uniji do novembra. Članovi bh. Predsjedništva o uvjetima za članstvo razgovarali su i s Johannesom Hahnom, evropskim komesarom za proširenje, i s Federikom Mogherini, potpredsjednicom […]

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dvodnevnoj su posjeti Briselu. Prvog dana boravka s potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogherini razgovarali su i o mogućnosti da Bosna i Hercegovina tokom godine dobije status kandidata za članstvo u EU-u. Kažu da su dobili ohrabrenje da bosanskohercegovačke institucije ispune sve obaveze kako bi do kraja godine zemlja dobila kandidatski status. To su, prije […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO