Preminuo profesor Zdravko Grebo

Profesor Grebo bio je autor nekoliko knjiga i dobitnik brojnih nagrada (Al Jazeera)

Zdravko Grebo, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu, preminuo je danas u 72. godini, prenosi agencija Anadolija. 

Rođen je 1947. u Mostaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij i doktorat završio je na Univerzitetu u Beogradu.

Osnivač je Fondacije “Otvoreno društvo Bosna i Hercegovina” i Helsinškog parlamenta građana, a bio je i direktor Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije na Univerzitetu Sarajevo.

Također je bio osnivač radija ZID te istoimene izdavačke kuće, član Izvršnog odbora Bosnian Peace Corpsa, osnivač HCA za bivšu Jugoslaviju te direktor Pravnog centra FOD BiH.

Brojne nagrade

Godine 1993. primio je nagradu Kluba rektora Evrope za mir i borbu protiv rasizma i ksenofobije, a godinu kasnije dobio je Rooseveltovu medalju “Četiri slobode”. Također je dobitnik francuskog Nacionalnog ordena Legije časti.

Autor je knjiga Marx i Kelsen, Pravni sistem SFRJ, Philosophy of Law, Savremena američka pravna teorija, Novi ustav BiH i Elementi evropskog prava, kao i mnogobrojnih članaka.

Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja profesora Grebe bit će poznati naknadno.

Izvor: Al Jazeera i agencije