Nobelovka nominirala Tsiprasa i Zaeva za Nobela za mir

Europarlamentarci su naglasili da su Zoran Zaev i Alexis Tsipras imali 'političku hrabrost' (Arhiva)
Europarlamentarci su naglasili da su Zoran Zaev i Alexis Tsipras imali 'političku hrabrost' (Arhiva)

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine Ouided Bouchamaoui zvanično je nominirala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Tsiprasa i Zorana Zaeva, za Nobelovu nagradu za mir.

Bouchamaoui je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rješenje spora između dvije susjedne zemlje, koje može služiti za primjer Balkanu i široj regiji.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osjećaj za dobrosusjedstvo ključni za rješavanje svih pitanja, bez obzira na “pritisak nacionalista sa bilo koje strane”.

Model za rješavanje problema

Kako su prenijele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, ona je o nominaciji obavijestila Zaeva.

Bouchamaoui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobela dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Prijedlog da Tsipras i Zaev budu nominirani za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu nedavno su podržali i lideri tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Lider Progresivne alijanse socijalista i demokrata Udo Bullmann, Ska Keller iz grupe Zeleni-Evropski slobodni savez i liderka Evropska ujedinjene ljevice – Nordijske zelene ljevice Gabriele Zimmer objasnili su u zajedničkom saopćenju da se Prespanskim sporazumom okončava dugogodišnji spor i unosi stabilnost u regiju zapadnog Balkana.

Bullmann, Keller i Zimmer ocijenili su da je Prespanski sporazum, koji je ratificiran u parlamentima obje zemlje, “model za mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

‘Uprkos protivljenju nacionalista’

Oni su naglasili da su Zaev i Tsipras imali “političku hrabrost” da insistiraju na sporazumu, uprkos protivljenju nacionalista.

Bullmann, Keller i Zimmer dodaju da zbog svih navedenih razloga podržavaju prijedlog Ouided Bouchamaoui da nominira Tsiprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu.

U decembru prošle godine objavljeno je da će ona predložiti grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO