Bregu: Evropska integracija znači korjenite, ne teritorijalne promjene

Srbija, Evropska unija, EU
Prema istraživanju RCC-a, Srbija je jedina zemlja u regiji gdje neutralnih u vezi sa članstvom u EU-u ima više od onih koji su za članstvo (EPA)

Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je u utorak u Beču kako europska integracija Zapadnog Balkana ne znači teritorijalne nego korjenite promjene, koje znače prihvaćanje fundamentalnih europskih vrijednosti, prenosi Beta.

“Europska unija najvažnija je snaga u regiji u promociji demokracije, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava i prava manjina. Europska politika proširenja imala je stvarni utjecaj na oblikovanje stvarnih prilika u regiji”, rekla je Bregu na 16. bečkom kongresu pod nazivom “Oblikovanje budućnosti”, priopćio je RCC.

Govoreći o Europskoj uniji i njezinim jugoistočnim susjedima, odnosno izazovima i prilikama za Zapadni Balkan, Bregu je kazala kako pažnju treba preusmjeriti na demokratsku transformaciju regije, navodi se u priopćenju.

Samo u Srbiji više neutralnih nego podržavalaca članstva u EU-u

“Način komunikacije i pažnju treba preusmjeriti s datuma pridruživanja EU-u, neutemeljenog straha od proširenja ili zamora od proširenja, na stvarnu demokratsku transformaciju Zapadnog Balkana. Osnaženi Zapadni Balkan, kroz unaprjeđivanje nacionalnih reformi i regionalne suradnje, govorit će jezikom jedinstva među građanima, što će utjecati na ekonomski razvoj regije”, dodala je Bregu.

Kazala je da, prema podacima istraživanja RCC-a za 2018., članstvo u EU-u najviše podržavaju građani Kosova (84 posto) i Albanije (83 posto), a da je u Makedoniji (59 posto) i Crnoj Gori (53 posto) i dalje više onih koji članstvo u Uniji smatraju dobrom stvari.

Navela je da u Bosni i Hercegovini 45 posto građana vjeruje da je članstvo dobra stvar, a da je Srbija jedina zemlja u regiji gdje onih koji su neutralni u vezi sa članstvom u EU-u (39 posto) ima više od onih koji su za članstvo (29 posto), dodaje se u priopćenju.

Izvor: Agencije