Atina prva otvara vrata NATO-a za Skoplje

Sporazum je predviđao da Makedonija primijeni ime u u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka prestane blokirati učlanjenje u NATO i EU (EPA)
Sporazum je predviđao da Makedonija primijeni ime u u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka prestane blokirati učlanjenje u NATO i EU (EPA)

Grčka će najvjerojatnije simbolično biti prva zemlja koja će ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO jer to planira učiniti do 8. veljače, objavio je u utorak briselski portal Euractiv pozivajući se na upućeni izvor.

Prema izvorima Euractiva, službeni tekst protokola o pristupanju je usvojen u ponedjeljak i 29 stalnih predstavnika pri NATO-u čekaju na odobrenje svojih zemalja da ga potpišu.

Kad bude potpisan, tekst će biti poslan na ratifikaciju u parlamente zemalja članica NATO-a.

Članstvo možda u julu, ako članice ubrzaju proces

“Grčka želi ratificirati protokol do 8. veljače”, rekao je izvor Euractiva te dodao kako će Atena vjerojatno biti prva koja će otvoriti vrata NATO-u za Makedoniju.

Proces ratifikacije obično traje godinu dana.

Glasnogovornik NATO-a je u ponedjeljak rekao da će datum potpisivanja protokola o pristupanju Makedonije kao 30. članice NATO-a biti određen “idućih dana”, budući da su Atena i Skoplje ratificirali sporazum kojim je okončan višedesetljetni spor dvije zemlje, prenosi Beta.

To praktično znači da bi Makedonija mogla postati članica NATO-a na summitu u srpnju, pod uvjetom da ostale članice ubrzaju proceduru ratifikacije.

Sporazum predviđa prestanak grčke blokade

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. lipnja prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Parlament Grčke u petak je ratificirao Sporazum iz Prespe, kojim se rješava spor, a Sobranje je još ranije ratificiralo Sporazum i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime države.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO