Videopriča: Bijeg od ratnih strahota kroz učenje bosanskog jezika

Za djecu migrante koji se nalaze na području Unsko – Sanskog Kantona u BiH organizovana je nastava na kojoj uče bosanski jezik.

Docentica na odsjeku za bosanski jezik Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću Alma Džanić kaže da je rad sa migrantskom djecom najljepše profesionalno iskustvo koje je doživjela.

Navodi kako djeca polaznici nastave brzo uče bosanski jezik i da većina djece u dobi od osam do 15 godina već zna četiri strana jezika, a dječica mlađa od osam godina čak i pet stranih jezika.

“Ta djeca ne traže ništa materijalno, traže prvo da idu u školu, i na taj način se socijaliziraju, žive normalan život koliko je to moguće u njihovim uslovima”, kaže Džanić.

Osim što je nastava bosanskog jezika način da djeca „pobjegnu“ od ratnih strahota to je i način da žive „normalan život“.

Dodatna prednost ovakve vrste podučavanje jeste i činjenica da će jednom kada napuste BiH, gdje god da dođu, polaznici kao jedan od stranih jezika koje poznaju navoditi i bosanski.

Poduka iz bosanskog jezika sprovodi se zahvaljujući Finansijskoj podršci Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a dio je napora koje poduzima UNICEF u cilju pomoći, zaštite i promocije prava djece migranata i izbjeglica u ovoj zemlji, navodi UNICEF.

Izvor: Agencije


Povezane

Teret izbjegličke krize trenutno najviše osjeti Unsko-sanski kanton, u kojem prema procjeni državnih službi, trenutno boravi između 1.600 i 1.800 migranata i izbjeglica. O posljednjim brojevima i načinu na koji se zemlja suočava s migrantskom krizom izvještava Arduana Pribinja. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO