Videopriča: Bijeg od ratnih strahota kroz učenje bosanskog jezika

Za djecu migrante koji se nalaze na području Unsko – Sanskog Kantona u BiH organizovana je nastava na kojoj uče bosanski jezik.

Docentica na odsjeku za bosanski jezik Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću Alma Džanić kaže da je rad sa migrantskom djecom najljepše profesionalno iskustvo koje je doživjela.

Navodi kako djeca polaznici nastave brzo uče bosanski jezik i da većina djece u dobi od osam do 15 godina već zna četiri strana jezika, a dječica mlađa od osam godina čak i pet stranih jezika.

“Ta djeca ne traže ništa materijalno, traže prvo da idu u školu, i na taj način se socijaliziraju, žive normalan život koliko je to moguće u njihovim uslovima”, kaže Džanić.

Osim što je nastava bosanskog jezika način da djeca „pobjegnu“ od ratnih strahota to je i način da žive „normalan život“.

Dodatna prednost ovakve vrste podučavanje jeste i činjenica da će jednom kada napuste BiH, gdje god da dođu, polaznici kao jedan od stranih jezika koje poznaju navoditi i bosanski.

Poduka iz bosanskog jezika sprovodi se zahvaljujući Finansijskoj podršci Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a dio je napora koje poduzima UNICEF u cilju pomoći, zaštite i promocije prava djece migranata i izbjeglica u ovoj zemlji, navodi UNICEF.

Izvor: Agencije


Povezane

U Bosnu i Hercegovinu pristižu novi migranti i izbjeglice, a zemlja oprema dodatna dva objekta za njihovo zbrinjavanje. Državni ministar bezbjednosti poručuje da ubuduće neće biti dozvoljen njihov boravak na otvorenom.

Published On 21 Jun 2018

Teret izbjegličke krize trenutno najviše osjeti Unsko-sanski kanton, u kojem prema procjeni državnih službi, trenutno boravi između 1.600 i 1.800 migranata i izbjeglica. O posljednjim brojevima i načinu na koji se zemlja suočava s migrantskom krizom izvještava Arduana Pribinja. 

Published On 21 Jun 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO