Reakcije na rafitikaciju u Atini: Nemoguće je postalo moguće

Grčki premijer Alexis Tsipras i članovi vlade aplaudiraju nakon glasanja o Prespanskom sporazumu (Reuters)
Grčki premijer Alexis Tsipras i članovi vlade aplaudiraju nakon glasanja o Prespanskom sporazumu (Reuters)

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je grčkom premijeru Alexisu Tsiprasu, koga je nazvao prijateljem, na ratifikaciji Prespanskog sporazuma, koji predviđa promjenu imena Makedonije u Sjeverna Makedonija te prekid grčke blokade euroatlantskog puta Skoplja.

Grčki parlament u petak je ratificirao Prespanski sporazum, kojim se rješava višedesetljetni spor sa Skopljem o imenu Makedonije.

Zaev je Tsiprasu poručio da su, zajedno sa svojim narodima, postigli “historijsku pobjedu”.

“Živi Prespanski sporazum! Za vječni mir i napredak na Balkanu i u Evropi”, poručio je Zaev na svom zvaničnom Twitter-nalogu.

Grčki premijer poručio je da je danas historijski dan, jer Grčka čuva važan dio historije i naslijeđa drevne grčke Makedonije, te da je ispisana “nova stranica u historiji Balkana”.

‘Primjer za pomirenje u cijeloj Evropi’

“Mržnja nacionalističkih konflikata i argumenata ustupit će mjesto prijateljstvu, miru i saradnji”, poručio je Tsipras na svom Twitter-nalogu.

Dodaje da će nove generacije u obje zemlje biti dužne onima koji su imali hrabrosti položiti temelj “budućnosti mira, solidarnosti i mirne koegzistencije dva naroda”.

“Sjeverna Makedonija, koja je rođena danas, bit će prijateljska zemlja i saveznik Grčke”, napisao je on.

Ratifikacija u Atini izazvala je pozitivne reakcije van regije.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn u zajedničkom saopćenju pozdravili su ratifikaciju Prespanskog sporazuma.

“Od samog početka Evropska unija snažno je podržala historijski sporazum, koji su potpisali premijeri Tsipras i Zaev pod vodstvom Ujedinjenih naroda. Potrebna je bila politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih strana kako bi se riješio jedan od najtežih sporova u regiji”, navodi se u saopćenju EU-a, uz ocjenu da su obje zemlje iskoristile “jedinstvenu priliku i pružile primjer za pomirenje u cijeloj Evropi, koji bi trebao potaći evropsku perspektivu regije.

‘Zorane, Alexise – sjajan posao’

I predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na ratifikaciji Prespanskog sporazuma.

“Imali su mašte, preuzeli rizik, bili spremni žrtvovati vlastite interese za veće dobro. Zorane, Alexise – sjajan posao. Nemoguća misija je uspješna”, poručio je Tusk na Twitteru.

Ratifikaciju je pozdravio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je rekao da je to bitan dopirinos stabilnosti i prosperitetu cijele regije.

“Radujem se budućem pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO-u”, poručio je Stoltenberg.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton čestitao je premijerima Grčke i Makedonije, te dodao da SAD podržava to “izuzetno dostignuće koje će promovirati stabilnost i prosperitet na Balkanu”.

Čestitke za Prespanski sporazum stigle su i iz Prištine i Tirane. Kosovski predsjednik Hashim Thaci i ministar vanjskih poslova te zemlje Behgjet Pacolli pozdravili su ratifikaciju sporazuma. 

“Ovo su sjajne vijesti za cijelu regiju i snažan napor ka zatvaranju svih otvorenih pitanja između država Balkana”, kaže Thaci.

Albanski premijer Edi Rama čestitao je Tsiprasu i Zaevu na historijskom dostignuću i okončanju dugog konflikta između dvije zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

U Atini je ispred grčkog parlamenta održan višesatni protest protivnika usvajanja sporazuma iz Prespe. U nekoliko navrata dio demonstranata gađao je policiju šok-bombama i petardama. Policija je uzvratila suzavcem. Istovremeno traje debata parlamentaraca o navedenom sporazumu, kojim treba biti potvrđen dogovor sa Skopljem o promjeni imena susjedne države u Republika Sjeverna Makedonija. Glasanje je odgođeno […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO