Berton: Inicijativa SDA je nepoželjna u jeku formiranja vlasti

SDA je saopćio da pokreće proceduru jer je 'naziv Republike Srpske diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi' (Fena)

Povodom najave inicijative Stranke demokratske akcije o imenu bh. entiteta Republika Srpska, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini saopćila je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

Misija OSCE-a poziva rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konstitutivnim narodima, izjavio je šef Misije OSCE-a, ambasador Bruce G. Berton.

“Zaista, kao što je naglasio visoki predstavnik [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko], inicijativa SDA je naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja. Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi s pozicijom povratnika u RS, kao što je bosanski jezik”, izjavio je Berton.

Građanima Bosne i Hercegovine, dodao je on, potrebno je da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, koje samo vode ka krizi.

‘Krše se ljudska prava u RS-u’

Gostujući u programu Al Jazeere Balkans, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je rekao da SDA pokreće proceduru jer je naziv Republike Srpske diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi.

“SDA će odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići. Bosna i Hercegovina je multietnička država i nije u redu da se jedan dio Bosne i Hercegovine označava samo po jednom od naroda, pa ni entitet RS. Također, RS je, po Ustavu tog entiteta, multietnički, u kojem svi narodi i ostali građani trebaju biti ravnopravni. Dakle, to je diskriminacija prema svim onima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda.”

Džaferović je dodao da je praksa pokazala da je sam naziv RS sistemski korišten za diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi u tom bh. entitetu – osporava se pravo na jezik, proporcionalno zapošljavanje u javnim institucijama, krše se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao što je odluka o 9. januaru.

Izvor: Agencije