SDA traži uključivanje Bošnjaka i Hrvata u naziv Republike Srpske

Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je Bosna i Hercegovina za samo jedan narod, protivno je Ustavu BiH, navode iz SDA (Reuters)

Stranka demokratske akcije će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska.

Iz te stranke je, u priopćenju poslanom medijima, navedeno kako je “dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta Republika Srpska pokazala da je dosadašnji naziv entiteta Republika Srpska intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata”.

“Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je Bosna i Hercegovina za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH”, navode iz SDA.

Svi narodi ravnopravni

Podsjećaju i kako su, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt. To je potvrđeno, dodaju, “i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima”. 

“Entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni. 

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda”, najavljuju iz SDA.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada