Džaferović: Naziv Republike Srpske je diskriminatoran

Stranka demokratske akcije pokrenut će pravnu proceduru za promjenu imena bh. entiteta Republika Srpska, jer je taj naziv diskriminatorski prema svima onima koji nisu Srbi, izjavio je u srijedu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“SDA će odlučiti ko će pokrenuti pravnu proceduru, ali to će sigurno ići. Bosna i Hercegovina je multietnička država i nije u redu da se jedan dio Bosne i Hercegovine označava samo po jednom od naroda, pa ni entitet RS. Također, RS je, po Ustavu tog entiteta, multietnički, u kojem svi narodi i ostali građani trebaju biti ravnopravni. Dakle, to je diskriminacija prema svim onima koji nisu Srbi da se entitet zove po jednom od naroda”, rekao je on gostujući u programu Al Jazeere Balkans.

‘Krše se ljudska prava u RS-u’

Džaferović je dodao da je praksa pokazala da je sam naziv RS sistemski korišten za diskriminaciju svih onih koji nisu Srbi u tom bh. entitetu – osporava se pravo na jezik, proporcionalno zapošljavanje u javnim institucijama, krše se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao što je odluka o 9. januaru.

“Ne znam čemu drama oko te odluke, to je pravna procedura”, kazao je te dodao da postoje konvencije o ljudskim pravima koje su nadređene Ustavu Bosne i Hercegovine te da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine i ranije preispitivao Ustav sa aspekta usklađenosti s Međunarodnom konvencijom o ljudskim pravima.

“Prije svega, štetno je uskraćivati narodu pravo na maternji jezik, na zapošljavanje, na ostala ljudska prava koja se krše u tom entitetu, frustrirajuće je to da se obilježava 9. januar, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine kazao tu šta ima da se kaže. Što se pokušava Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao zajednica entiteta, a to je država koja ima svoje izvorne nadležnosti, prijeti se usvajanjem krivičnog zakona u RS-u protiv zvaničnika iz tog entiteta na državnom nivou, koje ne slijede instrukcije. Nije frustrirajuće ovo što SDA radi, jer to je pravna procedura, koja će biti testirana na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.”

‘Put BiH ka NATO-u već je utvrđen’

Džaferović je rekao da, što se tiče SDA, ovaj potez neće otežati uspostavu vlasti na bilo kojem nivou te da ova stranka smatra da vlast na svim nivoima u Bosni i Hercegovini trebaju uspostaviti pobjedničke partije.

“Važno je napraviti program, a ono što imamo problem – to su izjave iz RS-a, prije svega od zvaničnika i političke stranke koja treba učestvovati u vlasti, da oni neće poštovati zakon i odluke i politike koje smo već ranije usvojili, a radi se o putu ka NATO-u. I ne možete podržati kandidata koji to neće poštovati.”

Na pitanje zašto SDA formiranje vlasti uvjetuje time da Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika podrži bh. put u NATO, Džaferović je odgovorio da put Bosne i Hercegovine ka NATO-u ne zavisi od trenutnog stava Dodika, niti od bilo kojeg zvaničnika, nego od zakona, odluka i politika gdje je to propisano.

“Ne treba nam nikakav glas za politiku koja je već utvrđena. Dodik može imati drugačije mišljenje, ali to je samo njegovo mišljenje. Ovdje ne zavisi ništa od volje pojedinca i političke stranke, zavisi od zakona, ustava, institucija i onoga što smo već utvrdili.”

Sastanak u Briselu

Sljedeće sedmice članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine putuju na sastanak u Briselu.

U intervjuu za Al Jazeeru Balkans u utorak je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio da “malo šta” nosi sa sobom u Brisel.

“Bosna i Hercegovina je u protekle četiri godine učinila značajne korake na putu ka Evropskoj uniji, učinjeno je nekoliko krupnih reformi, od stanja privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju danas smo pred kandidatskim statusom. Naravno da nije zadovoljavajuća brzina, da je Bosny i Hercegovina čekala skoro osam godina, ali uradilo se puno”, kazao je Džaferović.

Na pitanje zašto dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije nisu ispunjena, Džaferović je rekao da su odgovori dati, ali da je ostalno još nekoliko neodgovorenih pitanja.

Rad Doma naroda FBiH

Gotovo svi politički akteri u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nezadovoljni su odlukom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

CIK je odlučio da se prilikom popune ovog doma koristi popis stanovništva iz 2013. godine, a neke stranke, uključujući SDA, predale su apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se utvrdi ustavnost ove odluke.

Džaferović je rekao da će SDA poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja se očekuje krajem mjeseca.

Dodao je da smatra da novi saziv Doma naroda federalnog Parlamenta treba potvrditi budžet Federacije Bosne i Hercegovine, ali ako se to ne dogodi, rekao je, bilo bi dobro da stari saziv to uradi.

Ured visokog predstavnika, Ambasada SAD-a i EU poručili da stari saziv Doma naroda federalnog Parlamenta ne može odlučivati o budžetu.

“Želim istaći princip kontinuiteta u funkcioniranju institucija, mandat jedne institucije ne može prestati sve dok novi saziv ne počne s radom”, rekao je Džaferović.

‘Narod kaznio politiku HDZ-a’

Što se tiče izbora Željka Komšića za člana Predsjendištva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Džaferović je kazao da su Komšića izabrali građani.

“Mi nemamo etničke izbore u ovoj zemlji, neki bi to željeli, ali to je kraj demokratije. Glasali su građani u entiteu Federacija Bosne i Hercegovine i odlučili tako. Ustav propisuje da kandidati iz Federacije Bosne i Hercegovine trebaju imati etničku identifikaciju, ali da imaju građansku legitimaciju. Možemo izvoditi razne računice, ali stvari tako stoje. Građanska legitimacija treba biti budućnost Bosne i Hercegovine kada su u pitanju svi članovi Predsjedništva, kao i građanska identifikacija”, rekao je on.

Dodao je da je uvjeren da je postojala jedna ispravna politika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Dragana Čovića prema Bosni i Hercegovini da se “ne bi našli u ovoj situaciji”.

“Izbor Komšića tumačim kao odgovor naroda prema politici HDZ-a Bosne i Hercegovine i, umjesto što kritizirauju narod, trebaju čitati poruke koje su dobili.”

Džaferović je zaključio da će sarađivati sa svim zemljama regije, ali da tom prilikom Bosna i Hercegovina treba biti ispoštovana kao ravnopravan partner.

Izvor: Al Jazeera