U Banjoj Luci ponovo privođenje članova grupe ‘Pravda za Davida’

Banjalučka policija privela je u ponedjeljak navečer dvije osobe koje su se, dajući podršku grupi “Pravada za Davida”, okupile na glavnom trgu te odbile naređenje da se raziđu.

Nakon što su s upaljenim svijećama i večeras stajali u dvorištu banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja, jedan broj članova grupe “Pravda za Davida” krenuo je potom ka Trgu Krajine, gdje su im krajem godine zabranjena okupljanja.

Pripadnici uniformirane policije su saopćili članovima grupe da se ne mogu zadržavati na tom mjestu, ali su se oni, uz negodovanje, odbili udaljiti te ih je policija privela.

Očekuju ih prekršajne prijave

Dvije osobe koje su privedene najvjerovatnije će dobiti prekršajne prijave, jer su, kako navode u policiji, odbili postupiti po njihovom naređenju da se raziđu, budući da im je krajem godine zabranjeno okupljanje na tom mjestu.

Po nezvaničnim informacijama, jedan od njih ima državljanstva Bosne i Hercegovine i Švajcarske te ličnu kartu Slovenije.

Drugi privedeni ima državljanstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenim Američkih Država.

Obje privedene osobe imaju mjesto prebivališta u Banjoj Luci.

U nedjelju navečer su na tom mjestu svojim tijelima članovi ove grupe formirali srce, aludirajući na “Davidovo sce”, oko kojeg su se okupljali tokom osam mjeseci prošle godine.

Okupljanje po 302. put

Večeras je 302. put kako su se okupili tražeći istinu i pravdu u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Banjalučka policija je 31. decembra zbog, kako je tada saopćeno, “učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju” bh. entiteta Republika Srpska, zabranila sva javna okupljanja grupe “Pravda za Davida”.

Iz policije su tada najavili da će okupljanja biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS-a, a učesnici će biti sankcionirani u skladu sa zakonom.

Izvor: Al Jazeera i agencije