Thaci: Sporazum sa Srbijom, pa ambasada u Moskvi

Ne treba više nikada biti rata između Albanaca i Srba, poručio je Hashim Thaci (EPA)
Ne treba više nikada biti rata između Albanaca i Srba, poručio je Hashim Thaci (EPA)

Teško je, ali nije nemoguće da do kraja godine Srbija i Kosovo postignu sporazum, izjavio je predsednik Kosova Hashim Thaci i poručio da odmah po postizanju sporazuma planira otvaranje ambasade Kosova u Moskvi.

Na pitanje da li je uveren da će Rusija priznati Kosovo kao državu ako dođe do sporazuma Beograda i Prištine, predsednik Kosova je u intervjuu bečkom dnevniku Kurir odgovorio da će “posle tog sporazuma će Kosovo vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi”.

“Ako ne budemo iskoristiti ovaj trenutak, onda bi moglo doći do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Kosovo tu šansu iskoristiti. To posmatram iz ugla strateških ciljeva, a ne unutrašnje politike Kosova”, poručio je on.

‘Nadam se skorom ukidanju taksi’

Takođe ističe da se nada da će uskoro biti ukinute takse na uvoz robe iz Srbije, kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

“Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne sme da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga”, rekao je Thaci.

Na dodatno pitanje da li to znači da će premijer Kosova Ramush Haradinaj uskoro povući takse, Thaci je kazao da se nada tome, “kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Kosovo, tako i za Srbiju, a koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice”.

Thaci, koji je, prema sopstvenim navodima, proteklog vikenda boravio u Beču, na “proputovanju”, ocenio je da će to biti veoma teško, ali da nije i nemoguće da se još u ovoj godini postigne sporazum Srbije i Kosova.

“Sporazum između Beograda i Prištine je apsolutno potreban. Ne treba više nikada da bude rata između Albanaca i Srba. U celom regionu treba da vlada mir. Želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum, a ne privremeni”, dodao je Thaci.

On međutim, skreće pažnju da sporazum bez priznanja Kosova kao države i mesta u Ujedinjenim nacijama ne bi imao nikakav značaj.

‘Neće biti granica po etničkoj liniji’

“Verujem i radim na tome da Kosovo dobije mesto u UN-e i bude globalno priznato. Evropska unija i [šefica EU diplomatije] Federica Mogherini posreduju u procesu dijaloga, a imamo veliku podršku SAD-a, posebno predsednika Donalda Trumpa. Takođe, postoji saglasnost Rusije kada budemo postigli sveobuhvatni sporazum. To sve je nedostajalo u prošlosti. Sada je odgovarajući trenutak na međunarodnom nivou, jer ako bi imali podršku EU-a, SAD-a i Rusije za naš sporazum, to bi značilo globalnu podršku”, objasnio je Thaci.

Kada je reč o eventualnoj razmeni teritorija, Thaci je rekao da će sporazum biti sveobuhvatan, da neće biti granica po etničkoj liniji.

“Obe zemlje će ostati multietničke. Vladaće multietnički evropski duh. Želimo otvorene granice, slobodnu trgovinu. Nećemo klasične granice, kao do sada. Sporazum će podstaći ekonomski razvoj, blagostanje i bolji život, kao i veće međunarodne investicije. Kosovo je mlada zemlja i ima puno potencijala, koji do sada još nije dovoljno iskorišćen”, smatra Thaci.    

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO