Ministri jugoistočne Evrope: Hitno ukinuti kosovske takse

Šarović je najavio skori susret i bilateralne razgovore BiH i Kosova u cilju ukidanju uvedenih mjera (Fena)
Šarović je najavio skori susret i bilateralne razgovore BiH i Kosova u cilju ukidanju uvedenih mjera (Fena)

Uvođenjem carinskih barijera službene Prištine na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije nije narušena samo trgovina, nego i stabilnost regije, jer takvi nesmotreni politički potezi kosovskih vlasti vode u dezintegracijske procese i nazadovanje u cjelini, rečeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ministrima nadležnim za poljoprivredu i trgovinu država jugoistočne Europe, održanom u Berlinu.

Šarović se sastao s ministricom poljoprivrede i hrane Njemačke Juliom Kloeckner i povjerenikom Europske komisije Vytenisom Andriukaitisom gdje je naglašeno da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini članica CEFTA Sporazuma moraju odmah biti stavljene izvan snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj jugoistočne Europe.

Ministar Šarović je istaknuo kako je “slobodna i fer trgovina suštinsko pitanje za region” i da pitanje carinskih barijera za sve zemlje zapadnog Balkana “predstavlja mnogo više od ekonomskog pitanja”.

Snažniji angažman EU i Njemačke

“Uklanjanjem barijera u trgovini te promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama zapadnog Balkana promoviše se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u cjelini i taj proces nema alternativu”, smatra Šarović.

Iako postoje naznake da kosovske vlasti razmatraju mogućnost da izađu u susret zahtjevima koji su upućene sa raznih strana, dužnosnici Europske komisije i Njemačke su suglasni da rješenje za prevazilaženje problema neće moći biti ostvarivo bez jakog i konkretnog uključivanja Bruxellesa i Berlina.

Šarović je informirao sugovornike da je, “i pored unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, Bosna i Hercegovina održala stalnu komunikaciju sa vlastima u Prištini”. Najavio je i skori susret i bilateralne razgovore dvije strane u cilju ukidanju uvedenih mjera, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO