Atina: Protest, sukobi i suzavac zbog Prespanskog sporazuma

Policija je suzavcem rastjerala demonstrante sa stepeništa na ulazu u parlament (EPA)

U Atini je danas, ispred zgrade grčkog parlamenta, počeo protest protiv Prespanskog sporazuma o promjeni imena Makedonije, a već na početku okupljanja došlo je do sukoba između demonstanata i policije, koja ih je suzavcem rastjerala sa stepeništa na ulazu u parlament.

Tokom demonstracija je povrijeđeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

Kako javlja AP, učesnici protesta su bakljama, “molotovljevim koktelima”, kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem, prenosi AP.

Pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarali policajce.

Sutra rasprava o ratifikaciji 

Okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s riječima: “Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno”, prenosi Katimerini, podsjećajući da Samaras oduvijek zastupa tvrd stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je za sada njihov broj manji, prenosi grčki list.

Organizatori su najavili da će 3.000 autobusa doputovati iz sjeverne Grčke, ali je policija nešto nakon 14 sati saopštila da je samo 300 autobusa na putu ka Atini.

Još 60 autobusa se ka grčkoj prijestolnici kreće se iz pravca Peloponeza, navodi Katimerini pozivajući se na informacije sa rampi za naplatu putarine.

Demonstranti su se danas okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome, prenosi AP.

Oni protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promijeni naziv u Sjeverna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Izvor: Agencije