Srbija zabranila ubijanje životinja zbog proizvodnje krzna

Mnoge zemlje su u potpunosti ukinule krznarsku industriju, a neke su propisale rigorozne uvjete za tu djelatnost (EPA)

U Srbiji je na snagu stupila zabrana uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna, a taj su čin pozdravile mnoge udruge za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom svijeta, prenijela je Fena.

Zabrana je propisana još 2009. godine, a njeno stupanje na snagu je odgođeno 10 godina kako bi oni koji se bave tom djelatnošću mogli prilagoditi svoje poslovanje.

“Kampanja za zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna ‘Da ih ne okrznu!’ je naša najduža kampanja koja je trajala punih 15 godina”, izjavio je direktor organizacije ORCA Elvir Burazerović i zahvalio svima koji su tokom ovih godina vjerovali da Srbija treba biti zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, zemlja koja afirmira ekološki i etički prihvatiljive djelatnosti, nasuprot krznarskoj industriji.

Trajno zagađenje okoline

Razloga za ukidanje uzgoja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo.

“Oni su prije svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašice nemoguće je provoditi na human način, a količina leševa i opasnih hemikalija koje se koriste u toj industriji trajno zagađuju životnu okolinu”, navode u organizaciji.

Oni podsjećaju da su Austrija, Velika Britanija, Holandija, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija u potpunosti ukinule krznarsku industriju, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisale rigorozne uvjete za tu djelatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Njemačka, Švedska, Švicarska, Španija).

Izvor: Agencije


Povezane

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je odluku prema kojoj se ukida zabrana uzgoja činčila radi krzna. Prvobitno, zabrana je trebala stupiti na snagu 1. januara sljedeće godine. Taj potez aktuelizirao je već duboko ukorijenjen sukob uzgajivača s jedne, i aktivista za prava životinja, s druge strane.

Published On 05 Jun 2018

U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije bilo entitetske većine za izglasavanje izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koje bi zabranu uzgoja životinja radi krzna odložile do 2028. godine. To, međutim, ne znači  da je prijedlog odbijen, jer će se delegati o njemu uskoro ponovo izjašnjavati. Grupa aktivista održala je još jedan protest, […]

Published On 29 May 2017

Park za sibirske tigrove u Kini, gdje te velike mačke žive, ustvari je farma gdje se tigrovi uzgajaju zbog njihovih kostiju i krzna.  

Published On 27 Feb 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO