Crna Gora počela prodavati državljanstvo

Investitor će za dobijanje državljanstva morati i uplatiti određeni iznos za razvoj manje razvijenih krajeva (Anadolija)

Crna Gora je počela primjenjivati odluku vlade o ekonomskom državljanstvu, koja omogućava zainteresiranim stranim investitorima da mogu dobiti crnogorsku putovnicu ulaganjem u razvojne projekte, javlja Anadolija.

Ekonomsko državljanstvo bit će dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti ekonomsko državljanstvo trajat će tri godine. 

Jedan od uvjeta je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenog za uplatu i ulaganja u skladu s odlukom. 

Investitor može steći crnogorsko državljanstvo po nekoliko načina – prijemom po osnovu posebnog programa ako je na račun uplatio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave. 

Ulaganje u nerazvijene krajeve

Također, državljanstvo može steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskoj regiji, odnosno iznos od 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernoj ili središnjoj regiji Crne Gore. 

Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se financirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim općinama, prije svega na sjeveru države.

Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati neovisni revizor. 

Izvor: Agencije