Crna Gora počela prodavati državljanstvo

Investitor će za dobijanje državljanstva morati i uplatiti određeni iznos za razvoj manje razvijenih krajeva (Anadolija)

Crna Gora je počela primjenjivati odluku vlade o ekonomskom državljanstvu, koja omogućava zainteresiranim stranim investitorima da mogu dobiti crnogorsku putovnicu ulaganjem u razvojne projekte, javlja Anadolija.

Ekonomsko državljanstvo bit će dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti ekonomsko državljanstvo trajat će tri godine. 

Jedan od uvjeta je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenog za uplatu i ulaganja u skladu s odlukom. 

Investitor može steći crnogorsko državljanstvo po nekoliko načina – prijemom po osnovu posebnog programa ako je na račun uplatio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave. 

Ulaganje u nerazvijene krajeve

Također, državljanstvo može steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskoj regiji, odnosno iznos od 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernoj ili središnjoj regiji Crne Gore. 

Novac će biti uplaćivan u poseban fond iz kojeg će se financirati izgradnja infrastrukture u manje razvijenim općinama, prije svega na sjeveru države.

Odlukom je precizirano da će kontrolu uplata nadzirati neovisni revizor. 

Izvor: Agencije


Povezane

Neke zemlje moraju da učine više kako državljanstvo ne bi bilo dato kriminalcima koji žele ugroziti evropsku sigurnost ili se baviti pranjem novca.

Published On 07 Aug 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO