Šarović: Kosovo spremno na pregovore o ukidanju taksi

Mirko Šarović je član Srpske demokratske stranke od 1990. godine (Anadolija)

Kosovo je prihvatilo zahtjev Bosne i Hercegovine za pregovore o stavljanju izvan snage odluke o uvođenju pristojbi od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine, potvrdio je u četvrtak ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Najavio je da će za nekoliko dana u Sarajevu biti održan bilateralni sastanak na stručnoj razini kako bi se došlo do adekvatnog rješenja.

Cilj je spriječiti daljnje posljedice izazvane spornim mjerama Kosova.

Ministar Šarović se nada da kosovska strana neće odugovlačiti s pregovorima.

“Takse treba ukinuti u potpunosti, jer su suprotne sporazumu CEFTA, ali i da nema bilo kakvih objektivnih i bilo kakvih drugih razloga za uvođenje privremenih ili trajnih taksi. I to će biti naša polazna osnova”, rekao je Šarović.

Ukidanje mjera traže EU i SAD

“Ne možemo predvidjeti ishod, ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike, koji posljednjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine i spriječimo daljnje štete”, kazao je Šarović.

Vlada Kosova je krajem studenog prošle godine uvela pristojbe od 100 posto na sve proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Bh. mediji procjenjuju kako je Bosna i Hercegovina oštećena za najmanje 4,5 milijuna dolara otkako je Kosovo uvelo pristojbe.

Ukidanje tih mjera tražili su i Europska unija te Sjedinjene Američke Države.

U međuvremenu je šef diplomacije Kosova Behgjet Pacolli izjavio da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanje pristojbi na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije