Plenković: Nećemo trpjeti optužbe za veleizdaju

Premijer Hrvatske je ocijenio da Most kontinuirano jača spiralu govora mržnje (Anadolija)

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na jučerašnje burno prijepodne u Saboru i na incident koji se pritom dogodio nakon što je zastupnik Mosta Nikola Grmoja kazao kako radi za interese Srbije.

Plenković je ocijenio kako su članovi Vlade u odgovorima na pitanja i kritike saborskih zastupnika argumentirano odgovorili i prezentirali ključna postignuća Vlade, a posebno se osvrnuo na godišnju raspravu koja se vodila o izvještaju sa sastanaka Vijeća Evrope, tokom koje se dogodio incident.

“Ona je rezultirala novom salvom uvreda, laži, a ovaj puta i kleveta, čak i optužbi potpredsjednice Vlade [Marije Pejčinović Burić] i mene osobno za veleizdaju. To je nova formulacija kojoj smo svjedočili od zastupnika Mosta. Smatram da je to apsolutno neprihvatljivo, da je to ona granica gdje mi, kao političari koji smo u političkoj borbi, ne možemo i nećemo trpjeti”, kazao je Plenković.

Ocijenio je kako je riječ o kontinuiranom doprinosu stranke Most pojačanju spirale govora mržnje te dodao kako s njima kao političkim akterima HDZ ni u jednoj varijanti neće sarađivati.

‘Zastupnik srbijanskih interesa’

“Smatram da je naša odgovornost bitnija za toleranciju i suživot, jer ne želimo da se kao plodovi takvih nastupa događaju problemi u realnom životu naših sugrađana”, poručio je premijer Hrvatske.

U srijedu prije podne u Saboru su se dogodila dva incidenta.

Prvo je ministar odbrane Damir Krstičević iz ruke istrgnuo igračku avion F-16 opozicionom zastupniku, koji mu je maketu aviona htio uručiti kao kritiku propalog dogovora o kupovini tih aviona od Izraela i bacio je na pod.

Potom je, nakon verbalnog sukoba u kojem je premijera Plenkovića i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić zastupnik Mosta Nikola Grmoja nazvao zastupnicima srbijanskih interesa, premijer sa svog mjesta krenuo prema Grmoji, u čemu su ga zaustavili drugi zastupnici.

Grmoja je Plenkovića optužio da se htio s njim fizički obračunati.

Izvor: Agencije